sobota, 12 lipca 2014

Dżem rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowy z imbirem

Moje pierwsze podejście do dżemowania zaczęło się od tego, jak dostałam od chłopaka rabarbar z ogródka jego babci.
Od razu wiedziałam, że będzie z tego dżem.
Dżem, dżem, dżem.
Jednak dżem z samego rabarbaru? Dobry, ale... bez szału.
Dodałam truskawek, jabłka, nieco imbiru.
Wyszedł cudowny-nie za słodki, nie za kwaśny, idealny!


Dżem rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowy z imbirem
/Rhubarb strawberry and apple jam with ginger

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1,5 kg truskawek
  • 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 800 g cukru
  • 3 opakowania konfiturexu 2:1

Przygotowanie:

Rabarbar, truskawki i jabłka pociąć na małe kawałki. Rabarbar i jabłka wrzucić do garnka, dolać nieco wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać truskawki i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać cukier i imbir i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia. 



Ingredients: 
  • 1 kg rhubarb 
  • 1.5 kg strawberries 
  • 0.5 kg apples 
  • 2 teaspoons ground ginger 
  • 800 g of sugar 
  • 3 packages of gelling sugar 2:1 
Preparation:

Rhubarb, strawberries and apples cut into small pieces. Rhubarb and apple put in the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the strawberries and mix using a blender until smooth. Then add the gelling sugar and boil. Add sugar and ginger and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon. Pour jam into clean and blanched jars, tighten the nut and leave it upside-down to cool.

Z dziećmi i dla dzieci 2014Lato w pełni!Przetwory

1 komentarz:

  1. Znakomity dzem! Ja wciaz jestem na etapie przekonywania sie do rabarbaru :)

    Bardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń