poniedziałek, 14 lipca 2014

Chleb z botwinką i koperkiem na zakwasie

W ogródku wyrosła mi piękna botwinka.

Nieco późno, ale taki jest mój ogródek. Nieco opóźniony. 

Stwierdziłam: raz kozie śmierć, dodamy ją do chleba. Zobaczymy, co z tego wyniknie: zachwyt czy katastrofa.

Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Botwina i koperek dodają ciekawego posmaku-takiego ziemistego, charakterystycznego dla buraka.
Chleb raczej nie nadaje się do kanapek na słodko, jednak idealny do szynek, pasztetów, past kanapkowych czy na zakąskę do zupy.


Chleb z botwinką i koperkiem na zakwasie

/Sourdough beet leaves and dill bread

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 50 g otrąb pszennych
  • 500 g letniej wody
  • 2 łyżki soli
  • łyżka świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 250 g posiekanej botwinki
  • garść posiekanego koperku
Przygotowanie:

Wymieszać zakwas z wodą i drożdżami, dodać mąki, otręby i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać botwinkę i koperek i zagniatać do równomiernego rozprowadzenia składników. Odstawić na 2-2,5 godziny, powtarzać zagniatanie co pół godziny.
Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piec z parą w 250 stopniach przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 210 i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce.



Ingredients: 
  • 200 g rye sourdough 
  • 650 g of wheat flour bread 
  • 100 g wholemeal rye flour 
  • 50 g of wheat bran 
  • 500 g lukewarm water 
  • 2 tablespoons of salt 
  • spoon of fresh yeast (optional) 
  • 250 g of chopped beet leaves 
  • handful of chopped dill 
Mix rye sourdough and yeast with water and add flour, bran and salt. Knead a smooth dough. Then add the beet leaves and dill and knead to evenly distribute ingredients. Let stand for 2-2.5 hours, repeat the kneading every half hour. Then place the dough to baking molds lined with baking paper and leave to rise for 1-2 hours. Bake with steam at 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 210 and bake for 20-25 minutes. Cool on a wire rack.

 Obraz i video hosting by TinyPic  

2 komentarze:

  1. Never tried beet leaves in bread but it seems it has turned out perfect!
    What an interesting combo with dill

    bye
    Silvia

    OdpowiedzUsuń