Od razu wiedziałam, że będzie z tego dżem.
Dżem, dżem, dżem.
Jednak dżem z samego rabarbaru? Dobry, ale... bez szału.
Dodałam truskawek, jabłka, nieco imbiru.
Wyszedł cudowny-nie za słodki, nie za kwaśny, idealny!
/Rhubarb strawberry and apple jam with ginger
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1,5 kg truskawek
- 0,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 800 g cukru
- 3 opakowania konfiturexu 2:1
Przygotowanie:
Rabarbar, truskawki i jabłka pociąć na małe kawałki. Rabarbar i jabłka wrzucić do garnka, dolać nieco wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać truskawki i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać cukier i imbir i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:
- 1 kg rhubarb
- 1.5 kg strawberries
- 0.5 kg apples
- 2 teaspoons ground ginger
- 800 g of sugar
- 3 packages of gelling sugar 2:1
Preparation:
Rhubarb, strawberries and apples cut into small pieces. Rhubarb and apple put in the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the strawberries and mix using a blender until smooth. Then add the gelling sugar and boil. Add sugar and ginger and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon. Pour jam into clean and blanched jars, tighten the nut and leave it upside-down to cool.
Znakomity dzem! Ja wciaz jestem na etapie przekonywania sie do rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl