poniedziałek, 21 lipca 2014

Pełnoziarniste rogaliki z dżemem. Drugie rogalikowe podejście.

Znów robiłam rogaliki. Po tych ostatnich, z serem, nie mogłam sobie tego odmówić.
Bardziej na słodko, zamarzyły mi się w jednej z najprostszych form-z dżemem, u mnie rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowym.

Tym razem nieco grubiej rozwałkowałam ciasto, dzięki czemu są bardziej puszyste.

Idealne na śniadanie czy przekąskę, szczególnie z cukrem pudrem i serkiem naturalnym :-)


Pełnoziarniste rogaliki z dżemem
/Whole wheat bagels with jam

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki (12-14 sztuk)

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki pszennej razowej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g miękkiego masła lub margaryny
  • letnia woda
  • słoik dowolnego dżemu (u mnie rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowy)
Przygotowanie: 

Do drożdży dodać ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozrobić i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać obie mąki, dodając pozostałe na sitku otręby. połączyć z solą i cukrem, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić, podlewając wodą lub podsypując mąką w razie potrzeby. Podczas wyrabiania dodawać po kawałeczku masła, a gdy ciasto będzie już elastyczne, włożyć je do miski i odstawić do podwojenia objętości (ok. 40-60 minut).
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Pokroić je w trójkąty (bardziej szersze niż dłuższe). Nakładać dżem, zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować białkiem jaja i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10-14 minut do zarumienienia (bez termoobiegu; można go włączyć na ostatnie 2 minuty pieczenia).
Po wystudzeniu posmarować lukrem, posypać cukrem pudrem lub jeść suche, jeszcze gorące.


Ingredients (12-14 bagels)

Dough:
  • 150 g of wheat flour
  • 150 g whole wheat flour
  • 20 g of fresh yeast
  • 50 g sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 50 g soft butter or margarine
  • lukewarm water
  • jar of jam (I used Rhubarb strawberry and apple jam)
Preparation:

Add  about 1/2 cup lukewarm water to yeast, dissolve and let stand for a few minutes in a warm place. Sieve both flours into a bowl, stir with salt and sugar, add the yeast leaven. Knead the dough, add water or flour if necessary. During kneading, gradually add the butter, and when the dough is elastic, put them into a bowl and leave to double in volume (about 40-60 minutes).
Divide the dough into smaller pieces and roll out into thin pancakes. Cut them into triangles (more wider than long). Put some jam, wrap and place on a baking sheet lined with baking paper. Every bagel spread with egg white and place in oven preheated to 190 degrees C. Bake for 10-14 minutes until golden brown (without convection, you can turn it on in the last 2 minutes of baking).
After cooling, spread with frosting, sprinkle with powdered sugar or eat dry, still hot.

 Obraz i video hosting by TinyPic  

1 komentarz:

  1. Juz widze, ze znalezliby sie chetni na taki wypiek!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń