wtorek, 8 lipca 2014

Szaszłyki z kurczaka z warzywami

Do szaszłyków (jak do wszystkiego innego, szczerze mówiąc) długo się zbieraliśmy, planowaliśmy, przesuwaliśmy, odwoływaliśmy... A jak zwykle, wyszło spontanicznie :-) Nie potrzeba wiele pracy i środków, a efekt jest przepyszny!

Dziś wieczorem proponuję rozpalić grilla i zajadać się szaszłykami na kolację :-)


Szaszłyki z kurczaka z warzywami
/Chicken kabobs with vegetables

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki (na 9 szaszłyków):
  • 1½ piersi z kurczaka
  • cukinia
  • 2 cebule (czerwona i biała)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 200 g pieczarek
Marynata:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać do kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pokroić paprykę w dużą kostkę, cukinię i cebulę w plastry, pieczarki na pół. Warzywa z mięsem nadziewa na patyki do szaszłyków w dowolnej kolejności.
Piec na rozgrzanym grillu przez ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia obracać szaszłyki co kilka minut, by przypiekły się z każdej strony.



Ingredients (9 kabobs):
  • 1 ½ chicken breast
  • 1 zucchini
  • 2 onions (red and white)
  • 2 peppers (yellow and red)
  • 200 g mushrooms

Marinade:
  • 1 teaspoon sweet pepper
  • 1 teaspoon dried Provencal herbs
  • ¼ teaspoon cayenne pepper
  • Salt to taste
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 3 tablespoons olive oil

Preparation: 

Cut chicken into large cubes. Mix all the marinade ingredients, add the chicken and let stand in the fridge for a few hours. 
Cut the peppers into large cubes, slice the zucchini and onion, cut in half the mushrooms. Thread the meat, mushrooms and vegetables onto skewers in any order.
Grill for about 15-20 minutes turning every few minutes.



Cukinia 2014Lato w pełni!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz