Generalnie teraz nie jestem w stanie znieść tłustych paluchów, jednak ten smak jest jednym z najbardziej charakterystycznych dla mojego dzieciństwa, tuż obok czerwonej zupki chińskiej Vifona i Przysmaku Świętokrzyskiego.
Postanowiłam spróbować zrobić racuchy na suchej patelni. Wyszły im bardziej pancakes, głównie ze względu na płynną konsystencję ciasta.
Są pyszne, puszyste i mięciutkie! Żurawina dodała im słodyczy, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość cukru pudru, dżemu czy miodu, by się słodko zasłodzić :-)
Idealne na śniadanie, jeżeli macie dużo czasu o poranku.
Drożdżowe pancakes z mąką pełnoziarnistą i żurawiną
/Yeast pancakes with whole grain flour and cranberries
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- szklanka letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać część mąki i nieco cukru, wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pozostałą mąkę przesiać przez sito. Masło rozpuścić Jajka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn, ostudzone masło i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę, do podwojenia objętości.
Pancakes smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu.
Ingredients:
- 1 glass of plain flour
- 1/2 glass of whole-wheat flour
- 2 eggs
- 1 glass of lukewarm milk
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoons butter
- 20 g of fresh yeast
- pinch of salt
- a handful of dried cranberries
Make a leaven: dissolve the yeast in the lukewarm milk, add some flour and a little sugar and mix. Leave for 10 minutes to rise in a warm place.
Sieve the remaining flour. Dissolve butter. Whip eggs with sugar, add a leaven, cooled down butter and remaining ingredients. Mix well and leave for about an hour, until double in volume.
Pancakes fry in a well-heated Teflon pan without added fat on a low heat.
U nas wszelkie racuchy, pancakes i nalesniki, to zawsze przeboj! Super letnie danie!
OdpowiedzUsuń:)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Yummy! sharing one with me?
OdpowiedzUsuń