piątek, 18 lipca 2014

Drożdżowe pancakes z mąką pełnoziarnistą i żurawiną. Smażenie na suchej patelni.

Pamiętam jak kilka lat temu moja mama przygotowywała drożdżowe racuchy. Pamiętam wysoki kopiec racuchów na wielkim talerzu, który obsypany był obficie cukrem pudrem oraz... moje palce, obtoczone w oleju i wyżej wymienionym cukrze :-)
Generalnie teraz nie jestem w stanie znieść tłustych paluchów, jednak ten smak jest jednym z najbardziej charakterystycznych dla mojego dzieciństwa, tuż obok czerwonej zupki chińskiej Vifona i Przysmaku Świętokrzyskiego.
Postanowiłam spróbować zrobić racuchy na suchej patelni. Wyszły im bardziej pancakes, głównie ze względu na płynną konsystencję ciasta.
Są pyszne, puszyste i mięciutkie! Żurawina dodała im słodyczy, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość cukru pudru, dżemu czy miodu, by się słodko zasłodzić :-)
Idealne na śniadanie, jeżeli macie dużo czasu o poranku.


Drożdżowe pancakes z mąką pełnoziarnistą i żurawiną
/Yeast pancakes with whole grain flour and cranberries

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka 
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:

Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać część mąki i nieco cukru, wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pozostałą mąkę przesiać przez sito. Masło rozpuścić Jajka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn, ostudzone masło i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę, do podwojenia objętości.
Pancakes smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu.


Ingredients:
  • 1 glass of plain flour
  • 1/2 glass of whole-wheat flour
  • 2 eggs
  • 1 glass of lukewarm milk
  • 2 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons butter
  • 20 g of fresh yeast
  • pinch of salt
  • a handful of dried cranberries
Preparation:

Make a leaven: dissolve the yeast in the lukewarm milk, add some flour and a little sugar and mix. Leave for 10 minutes to rise in a warm place.
Sieve the remaining flour. Dissolve butter. Whip eggs with sugar, add a leaven, cooled down butter and remaining ingredients. Mix well and leave for about an hour, until double in volume.
Pancakes fry in a well-heated Teflon pan without added fat on a low heat.

 Obraz i video hosting by TinyPic  

2 komentarze:

  1. U nas wszelkie racuchy, pancakes i nalesniki, to zawsze przeboj! Super letnie danie!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy! sharing one with me?

    OdpowiedzUsuń