Miał być najzwyklejszy, z dodatkiem zakwasu.
Jednak przypadkowo wpadła mi w ręce mąka kukurydziana i przypadkowo wpadła do ciasta...
Efekt? Bardzo fajny ;-)
Chleb kukurydziany z ziołami prowansalskimi na zakwasie
/Sourdough cornbread with Provencal herbs
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 200 g zakwasu (hydracja 100%)
- 440 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej typ 1850
- 330 g letniej wody
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- łyżka melasy lub miodu
- łyżka soli
- łyżka świeżych drożdży (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piec z parą w 250 stopniach przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 210 i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
Ingredients:
- 200 g sourdough starter (hydration 100%)
- 440 g bread flour (T750)
- 100 g of corn flour
- 50 g whole wheat flour T1850
- 330 g lukewarm water
- 2 tablespoons Provencal herbs
- tablespoon molasses or honey
- tablespoon of salt
- tablespoon of fresh yeast (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz