Na pierwszy rzut wypadło na rogaliki.
Od razu wyobraziłam sobie leniwy poranek, promienie słońca oświetlające taras i mnie, z kubkiem kawy, książką i słodkimi rogalikami z serem.
Niestety, tak pięknie być nie mogło. Śniadanie w pracy na pierwszej przerwie to nie jest coś co można uznać za "leniwy poranek".
Na szczęście rogaliki były :-) Miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu-palce lizać!
Przepis znalazłam na blogu Emmy i z niego właśnie cytuję. Autorka prowadzi swój dziennik fitness.
Pełnoziarniste rogaliki z serem
/Whole wheat bagels with cream cheese
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki (12-14 sztuk)
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g miękkiego masła lub margaryny
- letnia woda
- 400 g twarogu
- 2 żółtka (białka zostawić)
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do drożdży dodać ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozrobić i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać obie mąki, dodając pozostałe na sitku otręby. połączyć z solą i cukrem, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić, podlewając wodą lub podsypując mąką w razie potrzeby. Podczas wyrabiania dodawać po kawałeczku masła, a gdy ciasto będzie już elastyczne, włożyć je do miski i odstawić do podwojenia objętości (ok. 40-60 minut).
Twaróg utrzeć z pozostałymi składnikami. Można dodać więcej cukru (mnie wystarcza ta ilość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Pokroić je w trójkąty (bardziej szersze niż dłuższe). Nakładać farsz, zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować białkiem jaja i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10-14 minut do zarumienienia (bez termoobiegu; można go włączyć na ostatnie 2 minuty pieczenia).
Po wystudzeniu posmarować lukrem, posypać cukrem pudrem lub jeść suche, jeszcze gorące.
Ingredients (12-14 bagels)
Dough:
Add about 1/2 cup lukewarm water to yeast, dissolve and let stand for a few minutes in a warm place. Sieve both flours into a bowl, stir with salt and sugar, add the yeast leaven. Knead the dough, add water or flour if necessary. During kneading, gradually add the butter, and when the dough is elastic, put them into a bowl and leave to double in volume (about 40-60 minutes).
Divide the dough into smaller pieces and roll out into thin pancakes. Cut them into triangles (more wider than long). Put the filling, wrap and place on a baking sheet lined with baking paper. Every bagel spread with egg white and place in oven preheated to 190 degrees C. Bake for 10-14 minutes until golden brown (without convection, you can turn it on in the last 2 minutes of baking).
After cooling, spread with frosting, sprinkle with powdered sugar or eat dry, still hot.
Twaróg utrzeć z pozostałymi składnikami. Można dodać więcej cukru (mnie wystarcza ta ilość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Pokroić je w trójkąty (bardziej szersze niż dłuższe). Nakładać farsz, zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować białkiem jaja i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10-14 minut do zarumienienia (bez termoobiegu; można go włączyć na ostatnie 2 minuty pieczenia).
Po wystudzeniu posmarować lukrem, posypać cukrem pudrem lub jeść suche, jeszcze gorące.
Ingredients (12-14 bagels)
Dough:
- 150 g of wheat flour
- 150 g whole wheat flour
- 20 g of fresh yeast
- 50 g sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 50 g soft butter or margarine
- lukewarm water
- 400 g of quark
- 2 egg yolks
- 3 tablespoons sugar
Add about 1/2 cup lukewarm water to yeast, dissolve and let stand for a few minutes in a warm place. Sieve both flours into a bowl, stir with salt and sugar, add the yeast leaven. Knead the dough, add water or flour if necessary. During kneading, gradually add the butter, and when the dough is elastic, put them into a bowl and leave to double in volume (about 40-60 minutes).
Divide the dough into smaller pieces and roll out into thin pancakes. Cut them into triangles (more wider than long). Put the filling, wrap and place on a baking sheet lined with baking paper. Every bagel spread with egg white and place in oven preheated to 190 degrees C. Bake for 10-14 minutes until golden brown (without convection, you can turn it on in the last 2 minutes of baking).
After cooling, spread with frosting, sprinkle with powdered sugar or eat dry, still hot.
Takie sniadanie? To ja poprosze!
OdpowiedzUsuń:)
Bardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Z serem jak najbardziej;) Fajny przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/
very nice recipe! with a creamy cheesy filling that I adore
OdpowiedzUsuńPyszne takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuń