Ostatnio natrafiłam na blogu Szybkie Gotowanie na przepis na kalafior z patelni po azjatycku. Przepis bardzo mnie zaintrygował i od razu go wypróbowałam. Kalafior był wyśmienity!
Postanowiłam spróbować w ten sposób zrobić brokuła.
Bardzo aromatyczny z nutką ostrości, w sam raz jako dodatek do obiadu.
Aromatyczny brokuł po azjatycku
/Asian style aromatic broccoli
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego (można zastąpić płatkami chili)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie przyprawy.
Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.
Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowany brokuł oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
Podawać od razu.
Ingredients:
- 1 broccoli
- 1 clove of garlic
- 1/2 teaspoon curry
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1 tablespoon coriander seeds
- 2-3 tablespoons sweet and spicy chili sauce (it can be replaced with chili flakes)
- 1 bunch of fresh parsley
- 4 tablespoons soy sauce
- 3-4 tablespoons oil for frying
Toss in hot oil squeezed garlic, and after a while, add all the spices.
Reduce the heat and stir for 2-3 minutes the contents of the pan.
Then add the chili sauce, soy sauce, cooked broccoli, and chopped parsley.
Stir and heat for a while.
Serve immediately.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń