sobota, 5 lipca 2014

Razowe pierogi z leśnymi grzybami

Jak byłam mała uwielbiałam pierogi z serem polane śmietaną i posypane cukrem. Taki obiad mogłabym jeść codziennie... no, może co drugi dzień, na zmianę z kopytkami. Jednak z biegiem lat przerzuciłam się na bardziej wytrawne smaki, przede wszystkim na klasyczne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.

Niestety, od jakiegoś czasu w moim domu pierogi pojawiają się tylko w święta.

Do zrobienia pierogów zabierałam się od bardzo dawna. Zawsze chciałam spróbować zrobić je sama.
Patrząc na torby z zamrożonymi jesiennymi grzybami w zamrażalniku końcu coś mnie wzięło i wzięłam się za lepienie.

Pierogi z grzybami-wspomnienie chłodnej jesieni w letnie upały.


Razowe pierogi z leśnymi grzybami
/Whole wheat dumplings with forest mushrooms

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka zwykłej mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • ok. szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju
Farsz:
  • ok. 600 g grzybów leśnych*
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Wysypać mąki na stolnicę robiąc w środku dołek. Do dołka wbić jajko i wlać nieco wody oraz olej. Wyrobić ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą i podsypując mąką. Przykryć ściereczką i przygotować farsz.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Grzyby umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, wymieszać. Smażyć przez ok. 15 minut, przyprawić. Przygotowany farsz odstawić do przestudzenia.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować je na cienki placek, a następnie wykroić krążki za pomocą szklanki.
W środek każdego nałożyć po około łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Można jeść gotowane, jednak najlepsze są przysmażone na patelni lub przypieczone w piekarniku.
 
*można użyć świeżych (dla nich podana jest gramatura), mrożonych (tak jak ja) lub 150 g suszonych-trzeba je namoczyć w zimnej wodzie. Następnie odsączyć, pokroić i postępować jak w przepisie.



Ingredients:

Dough:

  •  glass of whole-wheat flour
  •  glass of regular flour
  •  teaspoon salt
  •  egg
  •  around a glass of warm water
  •  tablespoon oil

Filling:

  •  around 600 g forest mushrooms *
  •  1 medium onion
  •  3 tablespoons olive oil
  •  pepper, salt, nutmeg

Preparation:

Spill flour on a pastry board doing hole in the middle. Break an egg into the hole and pour a little water and oil. Knead the dough, pouring water and sprinkling with flour if necessary. Cover with a cloth and prepare the filling.
Chop the onion and fry in olive oil. Wash the mushrooms, cut into small cubes, add to the onions and stir. Fry for about 15 minutes, season. Prepared filling leave to cool. 
Divide the dough into two pieces and roll out them into thin cake, then carve out circles using a glass.
Place the about a teaspoon of filling in the center of each circle and stick the edges together. 
Cook in salted boiling water for about 2-3 minutes after rising.
You can eat cooked, but the best are fried in a pan or browned in the oven. 

* You can use fresh (weight is given for them), frozen (like me) or 150 g of dried-you have to soak them in cold water. Then drain, cut and proceed as in the recipe.


Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz