środa, 9 lipca 2014

Chleb żytnio-orkiszowy z makiem i siemieniem lnianym na zakwasie

Lubię chleby pełne ziaren. Dodają każdej kromce nieco charakteru i sprawiają, że bochenek nie jest, że tak powiem, zwyczajny.
Miękisz chleba z makiem wygląda cudownie-małe, czarne kropeczki odznaczają się z ciasta.
W smaku wyszedł bardzo dobry-lekko kwaskowaty, dzięki dodatkowi zakwasu, jednak nie na tyle, by nie pasował do słodkich dodatków, dżemów i konfitur.


Chleb żytnio-orkiszowy z makiem i siemieniem lnianym na zakwasie
/Sourdough spelt rye bread with poppy seeds and flaxseeds

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 300 g zakwasu żytniego (100% hydracji)
  • 450 g mąki orkiszowej typ 700
  • 125 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 25 g otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 50 g nasion maku (+ na posypkę)
  • 50 g nasion siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.


Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po wyrośnięciu naciąć, spryskać wodą i posypać ziarnami maku. Piec z parą w 250 stopniach przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 210 i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
Ingredients:
  • 300 g rye sourdough starter (100% hydration)
  • 450 g spelt flour T700
  • 125 g wholemeal rye flour T2000
  • 25 g of wheat bran
  • 1 tablespoon salt
  • 300 g lukewarm water
  • 1 tablespoon honey
  • 1 teaspoon fresh yeast (optional)
  • 50 g poppy seeds (+ for sprinkle)
  • 50 g flaxseeds
Preparation:

Mix all ingredients in a large bowl, then knead a smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times at this time. 
Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise for 1-2 hours. After the dough has risen, cut, spray with water and sprinkle with poppy seeds. Bake with a steam in a oven at 250 degrees C for 10 minutes, then lower the temperature to 210C and bake for 20-25 minutes. Cool on a wire rack.


 Obraz i video hosting by TinyPic  

2 komentarze:

  1. Piękny chlebek :) Dziękuję za dodanie go do listy!

    OdpowiedzUsuń
  2. thanks for having brought your spelt and rye bread to Panissimo...
    I love special flours and seeds

    ciao
    Silvia

    OdpowiedzUsuń