sobota, 2 sierpnia 2014

Frittata z makaronem i fasolką szparagową

Frittata to włoski omlet z różnymi dodatkami takimi jak mięsa, warzywa, ser czy makaron. W wolnym tłumaczeniu słowo "frittata" oznacza "ciasto jajeczne". 
Jest to łatwe i szybkie danie, które daje szerokie pole do popisu-wystarczy wziąć to, co akurat mamy w domu, by przygotować pyszny i pożywny posiłek. 
Nawet jak się nam rozwali przy obracaniu, to efekt będzie zachwycający (no może nie ze strony wizualnej, ale... ;-) )

W mojej wersji użyłam uwielbianej przeze mnie fasolki szparagowej i świderków.
I mogę powiedzieć tylko jedno: omnomnomnomnom! :-D


Frittata z makaronem i fasolką szparagową
/Frittata with pasta and string beans

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 100 g makaronu świderki
  • 6 jajek
  • 150 g wędliny (użyłam polędwicy sopockiej)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • garść natki pietruszki i szczypiorku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Fasolkę włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez 5-15 minut (od momentu, gdy woda zawrze-młoda fasolka ugotuje się szybciej jak starsza). Wyjąć i zahartować zimną wodą. Znów doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić makaron i ugotować al dente.
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Wędlinę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać fasolkę i makaron, przesmażyć. Zalać jajkami, wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez 3-5 minut, aż spód się zarumieni. Przełożyć omlet na drugą stronę przy pomocy talerza, dosmażyć około 2 minuty. (Można także upiec ją w piekarniku-20 minut w temperaturze 180 stopni.) Od razu podawać.


Ingredients:

  • 100 g pasta gimlets
  • 6 eggs
  • 150 g of ham
  • 300 g string beans
  • 3 tablespoons oil
  • a handful of parsley and chives
  • salt and pepper
Preparation:

Put the beans into a pot and cover with cold water. Cook covered for 5-15 minutes (from the time the water boils-young beans will cook faster than the elderly). Remove and pour with cold water.  Again, bring the water to a boil, add the pasta and cook it al dente. 
Whish eggs with salt and pepper, add the chopped parsley and chives. Cut ham into cubes and fry in oil. Add beans and pasta, fry. Pour eggs, stir, reduce heat and cook covered for 3-5 minutes. Transfer the frittata to the other side, fry about 2 minutes. (You can also bake it in an oven-20 minutes at 180 degrees C.) Serve immediately.

Lato w pełni!

1 komentarz: