środa, 2 kwietnia 2014

Tradycyjny portugalski chleb kukurydziany-Broa de Milho

Broa de Milho to tradycyjny chleb portugalskich chłopów, formowany w płaskie bochenki podsypane mąką. Wykonany z mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej jest pożywny, pasuje praktycznie do wszystkiego-zupy, gulaszu, na tosty czy na zwykłą kanapkę.
Nie jest słodki, ma delikatny smak i piękną, żółtą barwę. Mięciutki w środku z przyjemnie chrupiącą skórką.


Tradycyjny portugalski chleb kukurydziany-Broa de Milho
/Traditional Portugese cornbread-Broa de Milho

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 110 g ciepłego mleka
  • 190 g ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży i 40 g mąki pszennej przygotować rozczyn drożdżowy, odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obie mąki przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Do suchych składników dodać wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przy pomocy miksera przez 5-7 minut. Następnie dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę-powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto dokładnie odgazować, uformować bochenek, przełożyć do naoliwionej foremki, posmarować z wierzchu oliwą i przykryć folią. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec z zaparowaniem w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać 20-25 minut. 

Ingredients: 
  • 15 g fresh yeast
  • 170 g corn flour
  • 340 g wheat bread flour
  • 110 g lukewarm milk
  • 190 g lukewarm water
  • a tablespoon olive oil
  • 1 1/4 teaspoon salt

Preparation:

In a small bowl, sprinkle or crumble yeast and add 40 g wheat flour over the lukewarm milk. Stir to dissolve. Set the bowl in a warm place for 5 minutes. During this time, sift both flour through a sieve, add salt and mix. Add water and leaven yeast to the dry ingredients and knead the dough using mixer for 5-7 minutes. Then add the olive oil and knead for a while. Gather the dough into a ball, set it aside in a warm place for about 60 minutes, or until doubled in bulk. Next degas the dough thoroughly, form a loaf and put it into oiled baking form. Spread the top with olive oil and cover with foil.  Let it rise for about 45 minutes.
Bake at 230 degree C for 10 minutes, and then lover the temperature to 190 degree C and bake for 20-25 minutes. Transfer to a rack to cool.

Chlebek upiekłam w keksówce, ponieważ nie miałam okrągłej formy, a po ostatnich nieudanych próbach pieczenia chleba bez formy (skóra twarda jak kamień...) po prostu się bałam. Jednak jak ktoś ma wprawę, to myślę, że spokojnie może się pokusić o upieczenie chlebka na kamieniu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne i trzyma swoją formę.
Nie mogłam się powstrzymać i posypałam go z wierzchu sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz