czwartek, 17 kwietnia 2014

Żurawinowo-śliwkowa rolada drobiowa z wodnej kąpieli

Rolada miała być na Wielkanoc, jednak już zniknęła :-) Wszystkim bardzo smakowała, trzeba będzie zrobić nową.
Bardzo łatwy przepis, przygotowanie trwa 20-30 minut. Bardzo ciekawy sposób na kurczaka.
Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do zrobienia zainspirował mnie blog Magdy.


Żurawinowa rolada drobiowa z wodnej kąpieli

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka (500 g)
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych śliwek
  • sól, pieprz do smaku
Filet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Dodać posiekany szczypiorek, żurawinę i uprzednio pokrojone śliwki, dokładnie wymieszać.
Kawałek folii spożywczej zwilżyć wodą, rozprowadzić na niej mięso na kształt prostokąta i zwijać.
Dokładną instrukcję wykonania można znaleźć na blogu Magdy.
W garnku zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek roladę, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu. Gotować ok. 15 minut. 



Wielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka WielkanocZdrowy tryb życiaDania dla urodyWielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób

1 komentarz:

  1. Pyszna i delikatna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń