piątek, 4 kwietnia 2014

Gotowana szynka po staropolsku

Ostatnio stwierdziłam, że trzeba zacząć wykorzystywać zapasy z zamrażarki. Jest duża i paradoksalnie wiecznie brakuje w niej miejsca. Zastanawiam się, jak funkcjonują ludzie, którzy korzystają tylko z dwóch szuflad, które są razem z lodówką... U mnie w domu by to nie przeszło :-)

Dzisiaj-szynka. Ze sklepową nie ma nawet co porównywać. Miękka i soczysta, idealna na święta. Niezwykle prosta w przygotowaniu.
A smak... palce lizać :-)

Przepis znalazłam na blogu Słodzę Solę Pieprzę.


Gotowana szynka po staropolsku
/Old Polish cooked ham

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
  • 1 litr wody
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku (zastąpiłam majerankiem)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka kminku
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umyte (i w razie potrzeby obwiązane sznurkiem) mięso i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie. 

Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni.


Ingredients:

  • 1 kg pork ham
Marinade:
  • 1l water
  • 3 flat tbsp salt
  • 2 tbsp sugar
  • 1/2 tbsp vinegar
  • 1/2 tbsp peppercorn
  • 4 grains of allspice
  • 2-3 bay leaves
  • 1 tbsp dried marjoram
  • 1 tbsp dried thyme (I replaced it with marjoram)
  • 1 tbsp powdered sweet pepper
  • 1 tbsp cumin
  • 3 garlic cloves
Preparation:

Boil marinade ingredients in a large pot and let it cool. Then put into a pot with a marinade washed (and, if necessary, tied with string) meat and leave it for the night. The next day cook the meat for 45-60 minutes, turning about every 15 minutes. Leave in water until cold. 

Ham stays fresh for about 3 days.


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IVZdrowy tryb życiaSmaki dzieciństwaDomowy WyróbLekka Wielkanoc

2 komentarze:

  1. Zapraszam również do wzięcia udziału w konkursie organizowanym na facebook'u :)
    https://www.facebook.com/pyzy.flaki.i.lorneta/photos/a.636158386456091.1073741828.633866976685232/640359236036006/?type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności .Z racji tego ,że spodobał mi sie Twój blog chciałabym no minować go do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”.szczegóły na moim blogu.pozdrawiam.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń