Najwięcej frajdy było przy jej robieniu-robiłam ją z młodszą siostrą cioteczną. Rozniosłyśmy trochę kuchnię, ale efekt był zadowalający :-)
Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.
Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową
Składniki:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.
Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.
Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- łyżka kakao
- 150 g cukru (lub zamiennika)
- 80 g truskawek
- 4 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
- lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu śmietankowego
- galaretka truskawkowa
- pół szkalnki wody
- pół szklanki mleka
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz