środa, 23 kwietnia 2014

Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Babka jogurtowa gościła na wielkanocnym stole.

Najwięcej frajdy było przy jej robieniu-robiłam ją z młodszą siostrą cioteczną. Rozniosłyśmy trochę kuchnię, ale efekt był zadowalający :-)
Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.


Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 150 g cukru (lub zamiennika)
  • 80 g truskawek
  • 4 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu śmietankowego
Polewa:
  • galaretka truskawkowa
  • pół szkalnki wody
  • pół szklanki mleka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.


Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaZdrowy tryb życiaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaBabki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz