Napoleonkę zrobiłam głównie z myślą o najbliższych.
Smakowała.
Mnie także, mimo mojej awersji do kremów.
Napoleonka
Składniki (duża blacha 25x36 cm):
- Duże opakowanie herbatników (użyłam kakaowych)
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 6 szklanek mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 8 jajek
Przygotowanie:
Ciasto francuskie upiec. Zagotować 4 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Na blasze wyłożyć spód z herbatników. Połowę jeszcze gorącej masy budyniowej wylać na spód i nakryć ciastem francuskim, a następnie wylać drugą połowę. Całość przykryć warstwą herbatników. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz