Uwielbiam te wirtualne spotkania.
Niby ten sam przepis, a każdemu wychodzi co innego.
Każdy robi na swój sposób, wprowadzając zmiany, bądź nie.
I w tym cała frajda :-)
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z sezamem i ziołami prowansalskimi
przepis podaję za Daną, wprowadzając moje modyfikacje
Na zaczyn:
- 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
- 200g wody,
- 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- Cały zaczyn, około 500g,
- 200g koncentratu pomidorowego wymieszanego z 20
0g wody (w oryginale: 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki), - 350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
- 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
- 1 łyżka miodu,
- 75g sezamu (w oryginale: sezam czarny, w/g uznania),
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale: nie ma)
- sól morska, około 15g,
- dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
W czasie tych 3 godzin:
- Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
- Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
- W trzeciej godzinie formujemy ciasto w podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut (w moim po 20 przypaliła się góra chleba, powinnam była wyjąc go po 15). Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem (w oryginale: tylko nacinamy).
Dziękuję wszystkim uczestnikom i do zobaczenia za miesiąc!
Mam nadzieję, że w jeszcze większym gronie!
Aciri Bajkorada
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród
Alucha NieładMalutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Beata Stare gary
Bożenka Smakowe kubki
Dorota Ugotujmyto.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Ela W poszukiwaniu slowlife
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Iga japoziomka
Jola smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkości
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Ruskie raz
Mysia Pieczarkamysia.pl
Renata S forksncanvas
Tosia smakowitychleb.pl
Urszula Proste potrawy
Wisła Zapach chleba
i ja, Żabka Healthy Craving
Aciri Bajkorada
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród
Alucha NieładMalutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Beata Stare gary
Bożenka Smakowe kubki
Dorota Ugotujmyto.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Ela W poszukiwaniu slowlife
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Iga japoziomka
Jola smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkości
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Ruskie raz
Mysia Pieczarkamysia.pl
Renata S forksncanvas
Tosia smakowitychleb.pl
Urszula Proste potrawy
Wisła Zapach chleba
i ja, Żabka Healthy Craving
Piękny chlebuś Żabko, wyrósł pod samo niebo:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńZabko, sliczne bochny! Bardzo kusza chrupiaca skorka. Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne!!! Jak malowane:)
OdpowiedzUsuńFrajda niesłychana, a Twoje bochenki wyglądają rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki,piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że z nami piekłaś.
Zapraszam na majowe pieczenie.
Piękny chlebek i fajnie że piekłas. Do nastepnego upieczenia .
OdpowiedzUsuńCudowny chleb! Super pomysł z tymi ziołami. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
O widzę, ze u Ciebie az 3 bocheneczki, super. Ja upiekłam 2 i tez fajnie się dopiekły.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Bardzo ładne chlebki Ci się upiekły! pozdrawiam świątecznie, dziękuję i do zobaczenia za miesiąc, Ela
OdpowiedzUsuńPiękny chleb. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!
OdpowiedzUsuńCUDOWNE bochny! Pięknie powyrastały! Radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuństupendo!
OdpowiedzUsuńSandra
Pięknie wyszły! Dziękuję za wspólną akcję;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe chlebki! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :) bardzo podoba mi sie dodatek zioł!
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego razu :)
Dodatek ziół to super pomysł! Piękne chleby! do kolejnego spotkania :)
OdpowiedzUsuń