poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Kolejne podejście do produkcji domowych wędlin. Muszę nieskromnie przyznać-kolejne udane :-)
Naprawdę polecam, jest wyborna!


Gotowana i pieczona ogonówka z chili 

Składniki:

  • 2 kg ogonówki
Marynata:
  • 2 litry wody
  • 10 łyżeczek soli
  • 2 suszone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:

Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie. 
Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.*
*Pieczenie można pominąć.



Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka WielkanocZdrowy tryb życiaWielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz