Naprawdę polecam, jest wyborna!
Gotowana i pieczona ogonówka z chili
Składniki:
- 2 kg ogonówki
Marynata:
- 2 litry wody
- 10 łyżeczek soli
- 2 suszone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka kminku
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.*
*Pieczenie można pominąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz