To najlepszy chleb pszenny, jaki udało mi się upiec.
Najlepszy, jak z prawdziwej tradycyjnej piekarni.
Przepis należy do Tatter, a znalazłam go na forum cincin.
Chleb Polski
Podaję za Tatter:
Składniki:
- 200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji) (dałam 250g)
- 550g mąki białej pszennej chlebowej
- 50g maki pszennej razowej żarnowej lub 50g otrąb pszennych (dałam po 25g tego i tego)
- 1 łyżeczka słodu (dałam miód)
- 1 łyzka soli
- 300g letniej wody
- opcjonalnie 1/2-1/4 łyżeczki świeżych drożdży (dałam 2g świeżych)
- opcjonalnie 2 łyżki kminku (dałam jedną)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieszczam go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaje się drożdże, dłużej, jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obracam o 180 stopni, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Ja swój upiekłam w keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz