Koniecznie musi być!
Zwykle był ze sklepu, jednak w tym roku postanowiłam zakręcić go samodzielnie.
Poszłam nieco na łatwiznę, posługując się gotową masą makową... Ale najważniejsze, że był pyszny :-)
Makowiec
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- esencja arakowa
- szczypta soli
- masa makowa
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, odstawić na 5 minut. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę maku. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
makowce... ach lubię!
OdpowiedzUsuń