środa, 16 kwietnia 2014

Maki sushi Zuzanki

Sushi, sushi... Chodziło za mną już od dłuższego czasu. Po tym jak moja koleżanka, Zuzia T., wrzuciła na facebook'a zdjęcie swojego sushi, zaczęło za mną chodzić jeszcze bardziej.
Za moim chłopakiem też chodziło. Więc postanowiliśmy zrobić je razem.
Dostałam od Zuzi dokładne instrukcje i wyszło.
Pychotka!


Maki sushi Zuzanki

Składniki:

Ryż i zaprawa:

  • szklanka ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
Sushi:
  • 4-5 alg nori
  • gotowy ryż
  • wędzony łosoś w plastrach*
  • papryka
  • pół ogórka
  • pół awokado
  • opakowanie paluszków krabowych surimi
  • wasabi (niekoniecznie)
  • sos sojowy
*wędzony łosoś to podobno "zbrodnia na sushi", ale mi smakuje


Przygotowanie:

Ryż
Płukać ryż aż woda stanie się przejrzysta. Gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu: w rondelku podgrzać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga, będzie śmierdziało octem!) i ostudzić. Do wyłożonego w misce ryżu dodać zaprawę i wymieszać za pomocą drewnianej płaskiej łopatki-dzięki temu ryż się ostudzi i nie zostanie zmiażdżony.
Sushi
Wszystkie dodatki pokrój w dość cienkie paski. Na drewnianej matce połóż algę błyszczącą stroną u dołu, wyłóż ją ryżem pozostawiając ok. 2 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Dodatki układać przy brzegu, na którym nie ma 2 centymetrowego odstępu w jednej linii. Rolować przy pomocy maty. Koniec sklejać przy pomocy wody lub rozgniecionego ryżu. Każdą rolkę tniemy ostrym nożem, pamiętając, by przed każdym krojeniem zwilżyć go wodą.
Podawać z sosem sojowym.


 Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może bardziej tradycyjne, może bardziej zmyślne... Wbrew pozorom sushi to bardzo łatwe i szybkie danie

Zdrowy tryb życiaDania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz