Za moim chłopakiem też chodziło. Więc postanowiliśmy zrobić je razem.
Dostałam od Zuzi dokładne instrukcje i wyszło.
Pychotka!
Maki sushi Zuzanki
Składniki:
Ryż i zaprawa:
- szklanka ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Sushi:
- 4-5 alg nori
- gotowy ryż
- wędzony łosoś w plastrach*
- papryka
- pół ogórka
- pół awokado
- opakowanie paluszków krabowych surimi
- wasabi (niekoniecznie)
- sos sojowy
*wędzony łosoś to podobno "zbrodnia na sushi", ale mi smakuje
Ryż
Płukać ryż aż woda stanie się przejrzysta. Gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu: w rondelku podgrzać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga, będzie śmierdziało octem!) i ostudzić. Do wyłożonego w misce ryżu dodać zaprawę i wymieszać za pomocą drewnianej płaskiej łopatki-dzięki temu ryż się ostudzi i nie zostanie zmiażdżony.
Sushi
Wszystkie dodatki pokrój w dość cienkie paski. Na drewnianej matce połóż algę błyszczącą stroną u dołu, wyłóż ją ryżem pozostawiając ok. 2 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Dodatki układać przy brzegu, na którym nie ma 2 centymetrowego odstępu w jednej linii. Rolować przy pomocy maty. Koniec sklejać przy pomocy wody lub rozgniecionego ryżu. Każdą rolkę tniemy ostrym nożem, pamiętając, by przed każdym krojeniem zwilżyć go wodą.
Podawać z sosem sojowym.
Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może bardziej tradycyjne, może bardziej zmyślne... Wbrew pozorom sushi to bardzo łatwe i szybkie danie
Podawać z sosem sojowym.
Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może bardziej tradycyjne, może bardziej zmyślne... Wbrew pozorom sushi to bardzo łatwe i szybkie danie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz