wtorek, 29 kwietnia 2014

Kurczak w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Pomysł na kurczaka w tym wydaniu to pomysł mojego chłopaka. Kurczak, pomidory, papryka i kukurydza tworzą zgrany zestaw-banalny, a jednocześnie smaczny i wyrazisty dzięki dodatkowi chili. 
Wykonanie sosu nie zajmie więcej czasu niż gotowanie ryżu, więc to propozycja na szybki obiad w pół godziny.


Kurczak w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki (6 porcji):
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie przecieru pomidorowego
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka i ostra, chili, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa)
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili 
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka. Następnie na tą samą patelnię wrzucić paprykę i kukurydzę i lekko przesmażyć. Dodać do kurczaka razem z przecierem pomidorowym i przyprawami.* Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z ryżem.

*ilość przypraw w przepisie jest podana orientacyjnie. Lepiej próbować sosu i kierować się własnymi kubkami smakowymi :-)


Zdrowy tryb życiaDania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz