Pomysł na kurczaka w tym wydaniu to pomysł mojego chłopaka. Kurczak, pomidory, papryka i kukurydza tworzą zgrany zestaw-banalny, a jednocześnie smaczny i wyrazisty dzięki dodatkowi chili.
Wykonanie sosu nie zajmie więcej czasu niż gotowanie ryżu, więc to propozycja na szybki obiad w pół godziny.
Składniki (6 porcji):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
- puszka kukurydzy
- opakowanie przecieru pomidorowego
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka i ostra, chili, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa)
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka. Następnie na tą samą patelnię wrzucić paprykę i kukurydzę i lekko przesmażyć. Dodać do kurczaka razem z przecierem pomidorowym i przyprawami.* Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z ryżem.
*ilość przypraw w przepisie jest podana orientacyjnie. Lepiej próbować sosu i kierować się własnymi kubkami smakowymi :-)
*ilość przypraw w przepisie jest podana orientacyjnie. Lepiej próbować sosu i kierować się własnymi kubkami smakowymi :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz