środa, 16 kwietnia 2014

Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z sezamem i ziołami prowansalskimi

Po raz kolejny brałam udział w comiesięcznym pieczeniu organizowanym przez Amber.
Uwielbiam te wirtualne spotkania.
Niby ten sam przepis, a każdemu wychodzi co innego.
Każdy robi na swój sposób, wprowadzając zmiany, bądź nie.
I w tym cała frajda :-)

Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z sezamem i ziołami prowansalskimi

przepis podaję za Daną, wprowadzając moje modyfikacje

Na zaczyn:
  • 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 200g wody,
  • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Ciasto właściwe:
  • Cały zaczyn, około 500g,
  • 200g koncentratu pomidorowego wymieszanego z 20

    0g wody (w oryginale: 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki),
  • 350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
  • 1 łyżka miodu,
  • 75g sezamu (w oryginale: sezam czarny, w/g uznania),
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale: nie ma)
  • sól morska, około 15g,
  • dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
Do zaczynu dodajemy rozrobiony koncentrat, sól, miód, sezam i zioła.
Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
W czasie tych 3 godzin:
  • Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
  • Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
  • W trzeciej godzinie formujemy ciasto w podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
Uformowane ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale: koszyczka), łączeniem do góry. Wstawiamy do lodówki przykryte folią do wyrośnięcia na 12-14h. Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej. (w oryginale: pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.)
Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut (w moim po 20 przypaliła się góra chleba, powinnam była wyjąc go po 15). Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem (w oryginale: tylko nacinamy).


Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek.
Dziękuję wszystkim uczestnikom i do zobaczenia za miesiąc!


16 komentarzy:

  1. Piękny chlebuś Żabko, wyrósł pod samo niebo:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabko, sliczne bochny! Bardzo kusza chrupiaca skorka. Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękne!!! Jak malowane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Frajda niesłychana, a Twoje bochenki wyglądają rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bochenki,piękne!
    Bardzo się cieszę,że z nami piekłaś.
    Zapraszam na majowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebek i fajnie że piekłas. Do nastepnego upieczenia .

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny chleb! Super pomysł z tymi ziołami. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O widzę, ze u Ciebie az 3 bocheneczki, super. Ja upiekłam 2 i tez fajnie się dopiekły.
    Pozdrawiam świątecznie i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne chlebki Ci się upiekły! pozdrawiam świątecznie, dziękuję i do zobaczenia za miesiąc, Ela

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chleb. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. CUDOWNE bochny! Pięknie powyrastały! Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyszły! Dziękuję za wspólną akcję;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe chlebki! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek :) bardzo podoba mi sie dodatek zioł!
    Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodatek ziół to super pomysł! Piękne chleby! do kolejnego spotkania :)

    OdpowiedzUsuń