czwartek, 24 kwietnia 2014

Makowiec

Co to byłaby za Wielkanoc bez makowca?
Koniecznie musi być!
Zwykle był ze sklepu, jednak w tym roku postanowiłam zakręcić go samodzielnie.
Poszłam nieco na łatwiznę, posługując się gotową masą makową... Ale najważniejsze, że był pyszny :-)


Makowiec

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • esencja arakowa
  • szczypta soli
  • masa makowa
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, odstawić na 5 minut. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę maku. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.


Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

1 komentarz: