Dopiero w domu, gdy już zabieraliśmy się za gotowanie padło pytanie:
"A kurczak?"
Nie ma to jak zapomnieć podstawowego składnika dania, prawda?
Postanowiliśmy zamiast kurczaka dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Nie powiem-wyszło smacznie :-)
Makaron razowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym i kiełbasą
Składniki:
- Opakowanie makaronu razowego
- 3 małe pętka kiełbasy
- 500 g pieczarek
- cebula
- 200 g śmietany 12%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć kiełbasę, następnie dodać cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przysmażyć pieczarki do momentu całkowitego wyparowania z nich wody i dodać do cebuli i kiełbasy. Wszystko przyprażyć na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając, dodać śmietanę i podlać kilkoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku. Gotować 5 minut na małym ogniu często mieszając, do zgęstnienia sosu.
Gotowy makaron polewać sosem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz