piątek, 3 stycznia 2014

Falowany kakaowy sernik

Święta, święta i po świętach, a nawet już po nowym roku. Przez to wszystko się nieco rozleniwiłam.
Wielki noworoczny powrót z pysznym sernikiem! Polecam każdemu łasuchowi :)

Szczęśliwego nowego roku i... do roboty!
Falowany kakaowy sernik

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera z kubełka
  • 4 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:

Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, budyń oraz masło i utrzeć wszystko w puch. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo ser. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Ciasto: Margarynę, kakao, cukier i cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować ok. 5 min (do powstania gładkiej masy), ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Potem dodać do masy kakaowej 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i znów wymieszać. 
Formę o wymiarach 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, a na nim masę serową. Piec ok. 60 min. w temp. 190 stopni (z termoobiegiem 170 stopni). Ciasto wyrośnie, popęka i lekko opadnie. 


Niewątpliwą zaletą sernika jest to, że długo zachowuje świeżość. Ser idealnie komponuje się z 'murzynkowym' spodem. Świetnie smakuje posypany cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi 25 porcji sernika, każda po ok. 280 kcal
Wigilia 2013

Smacznego!

3 komentarze: