Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku
Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 500g przecieru pomidorowego (lub rozgniecione pomidory z puszki)
- opakowanie mrożonych ugotowanych grzybów leśnych (można użyć w zamian np. pieczarek)
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- świeża bazylia lub natka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy będą złote, dodać grzyby. Smażyć kilka minut. Następnie wlać na patelnię przecier pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, do przegryzienia się smaków. Makaron polewać sosem i ozdobić bazylią lub pietruszką.
O, coś dla mnie :) Pyszny obiad.
OdpowiedzUsuń