wtorek, 28 stycznia 2014

Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku

Wydaje się skomplikowane? To łatwa i szybka propozycja na obiad.



Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku

Składniki:

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 500g przecieru pomidorowego (lub rozgniecione pomidory z puszki)
  • opakowanie mrożonych ugotowanych grzybów leśnych (można użyć w zamian np. pieczarek)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia lub natka pietruszki (do posypania) 
Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy będą złote, dodać grzyby. Smażyć kilka minut. Następnie wlać na patelnię przecier pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, do przegryzienia się smaków. Makaron polewać sosem i ozdobić bazylią lub pietruszką.


Z przepisu wychodzą 4 porcje, każda po ok. 370 kcal

Smacznego!

Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz: