Gdzie tu logika?
Po pierwsze, do domowego jogurtu nie trzeba dodawać mleka w proszku, które jest bardzo popularnym składnikiem w jogurtach produkowanych metodą przemysłową. Mleko w proszku jest uważane za produkt niezdrowy, więc jogurt jest idealny dla osób, które go unikają - na cały jogurt jest go tyle co w starterze, oczywiście jeśli używamy jako startera jogurtu z jego dodatkiem.
Po drugie, własnoręcznie wykonany jogurt to koszt ok. 3 zł za ponad litr, gdzie "kupny" kosztuje średnio ok. 5 zł. Nie wydaje się dużo, ale dla osób jedzących dużo jogurtów (takich jak ja) ta różnica jest znaczna.
Domowy jogurt naturalny
Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego
- 100g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Podgrzać jogurt do 35-40 stopni (ja nie mamy termometru, wystarczy zanurzyć w nim palec - mleko ma być gorące, ale nie parzyć - tak by kilka sekund dało się spokojnie wytrzymać. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do szklanych słoików (4-5 słoików "dżemowych") i dobrze zakręcić. Podgrzewać wybraną metodą*.
* Średni czas fermentacji jogurtu wynosi 12-24 h (zależnie od wybranej metody). Pełny słoik można:
- owinąć grubym kocem/ręcznikiem
- postawić na grzejniku
- włożyć do łóżka pod kołdrę
- postawić w mikrofalówce (ale jej nie włączać!)
- wstawić do ustawionego na najniższą temperaturę piekarnika (wtedy czas fermentacji wynosi 8-10 h!)
Smacznego!
Domowy najlepszy! Także produkuję własny, tylko ze świeżego mleka i bakterii 'czystych' :]
OdpowiedzUsuńDlaczego mleko w proszku jest niezdrowe?
Pozdrawiam!
N.
Zazdroszczę dostępu do świeżego mleka :) mimo, że mieszkam na wsi mam z tym problem :(
UsuńMleko w proszku to produkt wysokoprzetworzony, podejrzewany jest o wzrost występowania alergii, problemów ze stawami, migren, osteoporozy itp.
Niektórzy wolą go unikać - moim zdaniem używane w niewielkich ilościach nie zaszkodzi.
koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńtak też można, ja piję jogurt z grzybka tybetańskiego, jest pyszny i ma właściwości lecznicze,
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
Z grzybka tybetańskiego da się zrobić jogurt? Myślałam, ze służy on do produkcji kefiru.
Usuń