czwartek, 23 stycznia 2014

Domowy jogurt naturalny

Produkcja domowego jogurtu naturalnego to bułka z masłem. Wychodzi smaczny i gęsty, nie skłamię jak powiem, ze lepszy niż sklepowy. Nie potrzeba szukać i kupować żadnych specjalnych kultur bakterii, ponieważ można skorzystać z tak zwanego startera - czyli kupnego jogurtu.
Gdzie tu logika?
Po pierwsze, do domowego jogurtu nie trzeba dodawać mleka w proszku, które jest bardzo popularnym składnikiem w jogurtach produkowanych metodą przemysłową. Mleko w proszku jest uważane za produkt niezdrowy, więc jogurt jest idealny dla osób, które go unikają - na cały jogurt jest go tyle co w starterze, oczywiście jeśli używamy jako startera jogurtu z jego dodatkiem.
Po drugie, własnoręcznie wykonany jogurt to koszt ok. 3 zł za ponad litr, gdzie "kupny" kosztuje średnio ok. 5 zł. Nie wydaje się dużo, ale dla osób jedzących dużo jogurtów (takich jak ja) ta różnica jest znaczna.



Domowy jogurt naturalny

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego
  • 100g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

Podgrzać jogurt do 35-40 stopni (ja nie mamy termometru, wystarczy zanurzyć w nim palec - mleko ma być gorące, ale nie parzyć - tak by kilka sekund dało się spokojnie wytrzymać. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do szklanych słoików (4-5 słoików "dżemowych") i dobrze zakręcić. Podgrzewać wybraną metodą*.




* Średni czas fermentacji jogurtu wynosi 12-24 h (zależnie od wybranej metody). Pełny słoik można:
  • owinąć grubym kocem/ręcznikiem
  • postawić na grzejniku
  • włożyć do łóżka pod kołdrę
  • postawić w mikrofalówce (ale jej nie włączać!)
  • wstawić do ustawionego na najniższą temperaturę piekarnika (wtedy czas fermentacji wynosi 8-10 h!)
Smacznego!

Domowy WyróbNiskokaloryczny styczeń

5 komentarzy:

  1. Domowy najlepszy! Także produkuję własny, tylko ze świeżego mleka i bakterii 'czystych' :]
    Dlaczego mleko w proszku jest niezdrowe?
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę dostępu do świeżego mleka :) mimo, że mieszkam na wsi mam z tym problem :(
      Mleko w proszku to produkt wysokoprzetworzony, podejrzewany jest o wzrost występowania alergii, problemów ze stawami, migren, osteoporozy itp.
      Niektórzy wolą go unikać - moim zdaniem używane w niewielkich ilościach nie zaszkodzi.

      Usuń
  2. tak też można, ja piję jogurt z grzybka tybetańskiego, jest pyszny i ma właściwości lecznicze,

    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybka tybetańskiego da się zrobić jogurt? Myślałam, ze służy on do produkcji kefiru.

      Usuń