Masło orzechowe
Składniki:
- dowolna ilość orzechów ziemnych niesolonych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wrzucamy orzechy do robota kuchennego lub traktujemy je blenderem. Mielimy do uzyskania gładkiej pasty (najlepiej robić przerwy, by urządzenie się nie przegrzało). Przełożyć do słoika albo innego pojemnika. I gotowe!
Masło można urozmaicić, dodając np. sezam, czekoladę czy kokos. Wszystko zależy od osobistych upodobań.
Smacznego!
a ja nie przepadam za sklepowym, ale czuję, że domowe masło by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe masełko. nie dość że smaczniejsze, to jeszcze o wiele zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńNo cóż niestety nie mam możliwości zrobienia masła orzechowego w domu - muszę się ratować kupnymi ;)
OdpowiedzUsuńNiemniej jednak takie domowe musi być 100 razy lepsze !