Domowe czekoladki z galaretką
- 100 g czekolady deserowej (min. 40% kakao)
- pół opakowania dowolnej galaretki
- forma silikonowa do czekoladek, lodu, itd.
- pędzel do smarowania
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, galaretkę zrobić wg. przepisu na opakowaniu. Płynną czekoladą smarujemy foremki i wkładamy do lodówki na 5-10 min (do stwardnienia czekolady). Najlepiej czynność powtórzyć, bo wtedy zmniejsza się ryzyko rozpadu czekoladki przy wyjmowaniu. Następnie do foremek wysmarowanych czekoladą wlewamy schłodzoną płynną galaretkę, zostawiając nieco miejsca na spód czekoladki, a gdy galaretka stężeje, wysmarować czekoladą tworząc spody, znów schłodzić i wyciągnąć z foremek.
Jedna z wariacji na temat czekoladek. Generalnie potrzebna jest dowolna czekolada, pomysł na nadzienie, foremka i trochę czasu i chęci :) Mi z przepisu wyszło 15 sztuk, ale dobrze jest mieć pod ręką więcej czekolady, tak na wszelki wypadek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz