środa, 8 stycznia 2014

Bułki fitness z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

Kolejny przepis oparty na przepisie Adama Piekarza. Bułki smakują lepiej niż sklepowe, a przede wszystkim wiemy, co jemy. Wisienką na torcie jest satysfakcja z własnoręcznego wykonania tych bułeczek :)
Bułki fitness z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i słonecznikiem

Składniki:


  • 100g zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 70g mąki żytniej razowa typ 2000
  • 30g mąki pszennej typ 1850
  • 40g płatków owsiane
  • 10g lnu mielonego
  • 10g świeżych drożdże
  • 150g wody
  • 300g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100g maślanki
  • na posypkę: płatki owsiane i słonecznik
  • trochę kleiku z mąki żytniej i wody


Przygotowanie:

Faza 1
Rozprowadzić drożdże na wodzie, dodać zakwas, dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, len, mąkę żytnią i pszenną typ 1850. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. 

Faza 2
Do powstałego zaczynu dodać maślankę, sól i mąkę pszenną typ 650, wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Następnie dodać olej i mieszać przez kolejne 3 minuty. Ciasto rozłożyć równomiernie w dużej formie wysmarowanej olejem (u mnie 30x26 cm), przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny.

Faza 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, obracając formę do góry dnem. Podzielić nożem ciasto na 16 części (najpierw na 4, potem każdą cząstkę ponownie na 4), posmarować kleikiem i posypać płatkami i pestkami. Przełożyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą. 

Najlepsze drugie śniadanie - kanapka z takiej bułeczki z jajkiem sadzonym, musztardą, pomidorem i papryką... Pyszne, zdrowe i sycące na długo. Jedna ma ok. 130 kcal

Smacznego!

 Obraz i video hosting by TinyPic
Panissimo / Bread & Companatico

2 komentarze: