Bułki fitness z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i słonecznikiem
Składniki:
- 100g zakwasu żytniego (hydracja 100%)
- 70g mąki żytniej razowa typ 2000
- 30g mąki pszennej typ 1850
- 40g płatków owsiane
- 10g lnu mielonego
- 10g świeżych drożdże
- 150g wody
- 300g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka soli
- łyżka oleju rzepakowego
- 100g maślanki
- na posypkę: płatki owsiane i słonecznik
- trochę kleiku z mąki żytniej i wody
Przygotowanie:
Faza 1
Rozprowadzić drożdże na wodzie, dodać zakwas, dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, len, mąkę żytnią i pszenną typ 1850. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Faza 2
Do powstałego zaczynu dodać maślankę, sól i mąkę pszenną typ 650, wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Następnie dodać olej i mieszać przez kolejne 3 minuty. Ciasto rozłożyć równomiernie w dużej formie wysmarowanej olejem (u mnie 30x26 cm), przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny.
Faza 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, obracając formę do góry dnem. Podzielić nożem ciasto na 16 części (najpierw na 4, potem każdą cząstkę ponownie na 4), posmarować kleikiem i posypać płatkami i pestkami. Przełożyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą.
Najlepsze drugie śniadanie - kanapka z takiej bułeczki z jajkiem sadzonym, musztardą, pomidorem i papryką... Pyszne, zdrowe i sycące na długo. Jedna ma ok. 130 kcal
Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico
bellissimo questo pane!
OdpowiedzUsuńgrazie!!!
Sandra
Grazie! E 'molto bello :D
Usuń