Zsiadłe mleko ma zbawienny wpływ na nasz organizm-m.in. chroni układ pokarmowy, łagodzi dolegliwości z nim związane i wzmacnia odporność. W warunkach "wiejskich" wykonuje się je po prostu zostawiając świeżo wydojone mleko do skwaśnienia. Lecz nie każdy ma dostęp do mleka "prosto od krowy" - w sklepach mamy do wyboru mleko pasteryzowane, homogenizowane, UHT, które są pozbawione bakterii fermentacji mlekowej. I jak tu z takiego zrobić zsiadłe mleko?
Składniki:
Mleko ogrzać do temperatury pokojowej (ok. 25 stopni)-najłatwiej to zrobić wyciągając je z lodówki i zostawiając na kilka godzin. Następnie dodać starter, wymieszać, przykryć wierzch ścierką i odstawić w ciemne, dość ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie nasze mleko zsiada się tak, że jesteśmy w stanie ciąć jego wierzch nożem.
Najlepszy obiad: gotowane ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i zsiadłe mleko! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz