niedziela, 12 stycznia 2014

Zsiadłe mleko (z mleka pasteryzowanego)

"Pij mleko-będziesz duży, pij zsiadłe-będziesz wielki!"
Zsiadłe mleko ma zbawienny wpływ na nasz organizm-m.in. chroni układ pokarmowy, łagodzi dolegliwości z nim związane i wzmacnia odporność. W warunkach "wiejskich" wykonuje się je po prostu zostawiając świeżo wydojone mleko do skwaśnienia. Lecz nie każdy ma dostęp do mleka "prosto od krowy" - w sklepach mamy do wyboru mleko pasteryzowane, homogenizowane, UHT, które są pozbawione bakterii fermentacji mlekowej. I jak tu z takiego zrobić zsiadłe mleko? 
Odpowiedź brzmi: bardzo łatwo!

 Zsiadłe mleko (z mleka pasteryzowanego)

Składniki: 
  • 1 litr mleka pasteryzowanego
  • 2 łyżki zsiadłego mleka (jako startera)
Przygotowanie:

Mleko ogrzać do temperatury pokojowej (ok. 25 stopni)-najłatwiej to zrobić wyciągając je z lodówki i zostawiając na kilka godzin. Następnie dodać starter, wymieszać, przykryć wierzch ścierką i odstawić w ciemne, dość ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie nasze mleko zsiada się tak, że jesteśmy w stanie ciąć jego wierzch nożem.




Najlepszy obiad: gotowane ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i zsiadłe mleko! :)

Smacznego!

Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz