Wielki noworoczny powrót z pysznym sernikiem! Polecam każdemu łasuchowi :)
Szczęśliwego nowego roku i... do roboty!
Falowany kakaowy sernik
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka margaryny
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg białego sera z kubełka
- 4 jaja
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, budyń oraz masło i utrzeć wszystko w puch. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo ser. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto: Margarynę, kakao, cukier i cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować ok. 5 min (do powstania gładkiej masy), ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Potem dodać do masy kakaowej 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i znów wymieszać.
Formę o wymiarach 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, a na nim masę serową. Piec ok. 60 min. w temp. 190 stopni (z termoobiegiem 170 stopni). Ciasto wyrośnie, popęka i lekko opadnie.
Niewątpliwą zaletą sernika jest to, że długo zachowuje świeżość. Ser idealnie komponuje się z 'murzynkowym' spodem. Świetnie smakuje posypany cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi 25 porcji sernika, każda po ok. 280 kcal
Z przepisu wychodzi 25 porcji sernika, każda po ok. 280 kcal
Smacznego!
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie! :))
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakuje :)
Usuń