Brokułowe muffiny
Składniki:
- 300g brokułów
- 200g mąki (u mnie pół na pół pszenna tortowa i orkiszowa pełnoziarnista)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki ostrej musztardy
- pół łyżeczki sody
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuły zmiksować z mlekiem, musztardą i wodą na dość gładką masę. Następnie dodać jajka, sodę i przyprawy, wymieszać. Na koniec dodajemy mąkę-powstała masa jest dość gęsta, ale nie sztywna- w razie czego należy dodać odrobinę wody. Przelać ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.
Z przepisu wychodzi 12 muffinów, każdy po 85 kcal
Smacznego!
jakie zdrowe,
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl