środa, 22 stycznia 2014

Brokułowe muffiny

Moje pierwsze podejście do muffinów na wytrawnie. Muszę przyznać, że bardzo udane-coś w sam raz dla wielbicieli brokułów. Inspirowany przepisem znalezionym na Kuchniokracji.




Brokułowe muffiny

Składniki:
  • 300g brokułów
  • 200g mąki (u mnie pół na pół pszenna tortowa i orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • pół łyżeczki sody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuły zmiksować z mlekiem, musztardą i wodą na dość gładką masę. Następnie dodać jajka, sodę i przyprawy, wymieszać. Na koniec dodajemy mąkę-powstała masa jest dość gęsta, ale nie sztywna- w razie czego należy dodać odrobinę wody. Przelać ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.





Z przepisu wychodzi 12 muffinów, każdy po 85 kcal

Smacznego!

Niskokaloryczny styczeńW Nowy Rok z SuperFoods

1 komentarz: