środa, 26 marca 2014

Rogale z czekoladowym musem z awokado

Trochę się trzeba przy nich pokręcić, ale smak jest powalający. Są niesamowicie mięciutkie, lekko maślane. Rogal na śniadanie do kawy... bajka.
Coś a'la croissanty, tylko o wiele mniej masła.


Rogaliki z czekoladowym musem z awokado
Croissants With Avocado Chocolate Filling

(Scroll down to see a recipe in English)

Składniki (15 sztuk):

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • pół łyżki soli
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g masła
  • jajko do posmarowania
Mus:
  • 1 miękkie awokado
  • 2 łyżki kakao
  • cukier, słodzik, syrop z agawy czy jakiekolwiek inne słodzidło - wedle uznania

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać sól i mąkę. Lekko wymieszać i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozgnieść lub rozciągnąć na placek o wymiarach 15x15 cm i rozwałkować go do wymiarów 20x35 cm. Wyjąć masło z lodówki i zetrzeć je na tarce tak, by przykryło połowę ciasta. Złożyć na pół i schować do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Zawinąć krótsze boki tak, by powstały trzy warstwy ciasta. Ponownie włożyć do lodówki na 20-30 minut, by odpoczęło. 
W tym czasie przygotować mus-awokado obrać i pokroić, dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.
Ponownie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, zawinąć boki by powstały trzy warstwy i schłodzić w lodówce. Powtórzyć jeszcze 2 razy, za każdym razem dobrze rozwałkowując ciasto. Na koniec rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x70 cm i wyciąć z niego 15 trójkątów o boku długości ok. 8-9 cm. Na każdy trójkąt kłaść łyżkę masy, zrolować, zaczynając od jednego boku. Układać na natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoją objętość. Na koniec posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 210 stopni przez ok. 15 minut.


Ingredients (15 pieces):

Dough:
  • 20 g of fresh yeast
  • 300 ml of warm water
  • a half tablespoons of salt
  • 500 g of wheat flour
  • 50 g of butter
  • egg for spreading

Filling:
  • 1 soft avocado
  • 2 tablespoons of cocoa
  • sugar, sweetener, agave syrup or any other
Preapration:
Dissolve yeast in warm water, add salt and flour. Mix it gently and put in the fridge for about an hour. Then stretch the dough on a rectangle with dimensions 15x15 cm and roll out it to the size of 20x35 cm. Take out butter from the fridge and grate it on a grater and cover half of the dough. Fold in half and put in the fridge for 10-15 minutes. After taking out from the fridge, roll out into a rectangle with dimensions 30x40 cm. Wrap the short sides in such a way that form three layers of dough. Again, put in the fridge for 20-30 minutes to rested.
During this time, prepare the filling-peel and cut avocado, add the cocoa and sugar and blend until smooth.Once again roll out the dough into a rectangle with dimensions 30x40 cm, wrap the sides that form three layers and chill in the fridge. Repeat 2 more times. At the end of the roll out into a rectangle with dimensions 25x70 cm and cut out the 15 triangles with about 8-9 cm side length.  At the end roll out into a rectangle with dimensions 25x70 cm and cut out the 15 triangles with a side length of about 8-9 cm. For each triangle put a tablespoon of the filling, roll up, starting from one side. Lay on a greased or lined with baking paper baking tray and leave to rise until double their volume. At the end spread beaten egg and bake at 210 degrees for about 15 minutes. 



Można robić z dowolnym nadzieniem, albo bez niego-wedle uznania. Ja szukałam pretekstu do spróbowania awokado-szczerze, jadłam je po raz pierwszy w swoim życiu. Może nie poznałam w ten sposób jego autentycznego smaku, aczkolwiek-posmakowało mi :)

 Obraz i video hosting by TinyPic  

3 komentarze: