piątek, 14 marca 2014

Błyskawiczne pełnoziarniste muffiny na zakwasie

Ostatnio chleby w ogóle mi nie wychodzą-niewyrośnięte, przegarowane, niedopieczone, spalone... Psuje mi to strasznie samopoczucie. Mam nadzieję, że ta passa nie utrzyma się za długo, bo się chyba załamię.
Na szczęście, dotyczy to chyba tylko chlebów. Bo muffiny się udały.
Moja propozycja może się wydawać nieco dziwna, aczkolwiek jest naprawdę warta uwagi. Muffiny mają interesujący smak-taki... brak mi słowa... głęboki?
Nie tylko do słodkich dodatków, chociaż taka muffinka z dżemem i szklanką mleka... Bajka :)


Błyskawiczne pełnoziarniste muffiny na zakwasie

Składniki (12-15 muffinów):
  • 270 g zakwasu pszennego 100% hydracji
  • 65 g otrębów pszennych
  • 30 g płatków owsianych
  • 135 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 50 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 100 g cukru (lub zamienników takich jak: stewia, ksylitol, miód itd. - ja użyłam 2 łyżeczek cukru i stewii)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 200 g wody
  • 15 g proszku do pieczenia
  • po łyżeczce cynamonu i kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropek dowolnego aromatu (opcjonalnie-ja dałam arakowy)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki-otręby, płatki, mąkę, mleko w proszku, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej rozprowadzić zakwas na wodzie, dodać jajka, oliwę i aromat. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, wlewać ciasto prawie po brzegi. Piec ok. 20 minut bez termoobiegu lub do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić na 5 minut w foremce, następnie wyjąć zostawić do wystygnięcia na kratce.




 Obraz i video hosting by TinyPic  

1 komentarz:

  1. Thanks a lot for those precious muffins... Thank you! Kisses

    OdpowiedzUsuń