Moja sałatka może zbyt wiosenna nie jest, za to na pewno jest smaczna. Orientalną też bym jej nie nazwała-to po prostu misz-masz składników, które właśnie miałam pod ręką.
Sałatka z makaronem ryżowym, surimi i kiełkami
Składniki (4 porcje):
- 100 g makaronu ryżowego
- opakowanie paluszków surimi
- szklanka dowolnych kiełków (u mnie mieszanka ciecierzycy, fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soi.)
- 5-6 plastrów marynowanej papryki
- pół puszki kukurydzy
- mały jogurt naturalny
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić. Jogurt wymieszać z sosem sojowym, solą i pieprzem. Do miski wrzucić pokrojone wcześniej surimi i paprykę, kiełki oraz kukurydzę, dodać makaron, zalać jogurtem i dokładnie wymieszać.
Można jeść od razu, ale lepiej smakuje po godzinie w lodówce, jak smaki się "przegryzą".
Można jeść od razu, ale lepiej smakuje po godzinie w lodówce, jak smaki się "przegryzą".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz