czwartek, 20 marca 2014

Bułki owsiano-razowe

Proste i smaczne dzięki lekko miodowemu posmakowi. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Naprawdę warte spróbowania.


Bułki owsiano-razowe

Składniki (8 większych bułek lub 12 mniejszych):

  • 195 g (1,5 szklanki) mąki pszennej razowej
  • 100 g (3/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
  • 55 g (1/2 szklanki) płatków owsianych (+ na posypkę)
  • 30 g (3 łyżki) mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)

Przygotowanie:

Płatki, miód, masło i sól zalać szklanką wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, odstawić na 5 minut, dodać do płatków, wsypać siemię lniane, dobrze wymieszać. Dodać oba rodzaje mąk, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 lub 12 części, uformować bułki. Ułożyć na blasze i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić na kratce.



 Obraz i video hosting by TinyPic  

3 komentarze:

  1. Thanks a lot.... this month you gave the harvest a lot of wonderful breads, thank you!!!! Kisses!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Wyglądają pysznie, aż ślinka cieknie! Szkoda, że nie jemy glutenu.
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mąkę pszenną można by zastąpić mąką bezglutenową, tylko czas wyrastania byłby dłuższy. I oczywiście przydałoby się zadbać, by miejsce, w którym bułeczki miały by wyrastać, było naprawdę ciepłe.
      odsyłam pozdrowienia i proszę się pochwalić, jak będziecie próbować! :)

      Usuń