sobota, 25 października 2014

Chleb pszenno-żytni dwukolorowy

Bardzo widowiskowy wypiek! Przypomina jakieś słodkie, zrolowane ciasto, lecz w smaku podobny jest do chleba Polskiego, tylko brak w nim charakterystycznego kwaśnego posmaku, jaki daje zakwas żytni. Bałam się, że kakao w ciemnym cieście będzie wyczuwalne, jednak nie-dominuje kminek. Jeśli nie przepadacie za jego intensywnym aromatem, radzę zmniejszyć jego ilość.
Jest to bardzo łatwy i szybki chleb, który na pewno zachwyci każdego swoim wyglądem!
Przepis znalazłam na blogu I Adore Cinnamon


Chleb pszenno- żytni dwukolorowy
/Two-colour wheat and rye bread

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 150 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 290 g wody (145+ 145 g osobno)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 25 g ziaren sezamu
  • 25 g ziaren siemienia lnianego
  • 7 g drożdży suchych

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąki, cukier, sól, kminek i drożdże. Wymieszać i podzielić składniki na pół, do jednej połówki dodać kakao i sezam, a do drugiej siemie lniane. Do obydwu misek wlać wodę, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po 45 minutach składając je raz.
Obydwa ciasta rozwałkować na duże prostokąty. Na ciemny płat ciasta nałożyć jasny, zagiąć rogi, a następnie rolować, mocno przyciskając, obydwa płaty, aby dobrze do siebie przylegały. Chleb włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięty chleb naciąć i wstawić do zaparowanego piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Gotowy chleb ostudzić na kratce.


Ingredients: 

  • 150 g rye flour T720
  • 150 g of wheat bread flour 
  • 110 g whole wheat flour
  • 290 g of water (145 g 145+ separately) 
  • 1 teaspoon of sugar 
  • 1 teaspoon salt 
  • 1 teaspoon cumin 
  • 1 tablespoon cocoa 
  • 1 tablespoon coffee substitute
  • 25 g sesame seeds 
  • 25 g flaxseeds
  • 7 g dry yeast 

Preparation:

Pour into a bowl the flour, sugar, salt, caraway seeds and yeast. Mix and divide the ingredients in half, one half add the cocoa and sesame, and other flaxseeds. Pour the water into two bowls and then knead the dough. The dough aside to rise for 1.5 hours, after 45 minutes, knead them.
Roll out the dough to a large rectangles. On a dark patch of dough put bright, bend the corners, then roll, pressing hard to fit the well to each other. Put the bread to the forms lined with baking paper and leave to rise for approx. 1 hour.
Then cut the bread and put it into steamed oven, preheated to a temperature of 220 degrees C. After 10 minutes, reduce the temperature to 200 degrees and bake for another 30 minutes. Ready bread cool on a wire rack.


Zabieramy ze sobą posiłek


nowy2VZBo8LV



6 komentarzy: