niedziela, 12 października 2014

Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Nie pamiętam, by w okresie świątecznym kiedykolwiek pojawiła się na stole ćwikła z chrzanem. Pamiętam natomiast zabłąkany słoik ćwikły, stojący przez długi czas na drzwiach lodówki. Może to było powodem, dla którego uważałam, że jest to niedobre.

Wszystko się zmieniło, gdy siostra namówiła mnie do wykonania tej pasty. Moim zdaniem idealna na jesień-od dzieciństwa burak kojarzył mi się z tą porą roku-może dlatego, ze wtedy barszcz czerwony smakował mi najbardziej ;-)

A fasola? No cóż, urodziłam się 20 kwietnia, a wtedy przypada Dzień Fasoli Półksiężycowatej. Nie wiem, czy fasola, której użyłam, była właśnie tą (ze zdjęć była podobna, a na opakowaniu nie było napisane :-( ), co nie zmienia faktu, że tą pastą świętuję swoje urodziny, na które muszę jeszcze troszeczkę poczekać. Nie zapominajmy oczywiście o tym, że fasola jest megazdrowa.

Pyszna, kremowa, z lekko chrzanową nutką, która idealnie komponuje ze słodyczą pieczonego buraczka. Przepis pochodzi z Jadłonomii.
Autorka sugeruje posypanie pasty koperkiem, ja natomiast zdecydowałam się na pietruszkę, która świetnie uzupełnia jej smak.


Pasta z pieczonych buraków i fasoli
/Roasted beets and beans paste

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki: (na jeden duży słoik)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
  • 1 burak średniej wielkości
  • 1 - 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek słonecznika)
  • garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 - 60 minut.
Upieczonego buraka przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Ingredients: (for one large jar)

  • 1 1/2 cups of cooked beans or a can of beans 
  • 1 medium-sized beet 
  • 1 - 2 tablespoons of horseradish 
  • 1/2 - 1 teaspoon lemon juice 
  • 3 tablespoons oil (I used sunflower seeds oil) 
  • handful of chopped parsley or fresh dill 
  • salt and pepper 

Preparation:

Preheat the oven to 200 degrees. Scrub beet, wrap in aluminum foil and put into the oven, bake for about 45 - 60 minutes.
Cool roasted beet, cut off the tip, and then mix in a blender with the rest of the ingredients into a smooth paste. Season to taste with salt and pepper.




Smaczna JesieńA Ty w jaki dzień świętuJESZ?

3 komentarze: