Wszystko się zmieniło, gdy siostra namówiła mnie do wykonania tej pasty. Moim zdaniem idealna na jesień-od dzieciństwa burak kojarzył mi się z tą porą roku-może dlatego, ze wtedy barszcz czerwony smakował mi najbardziej ;-)
A fasola? No cóż, urodziłam się 20 kwietnia, a wtedy przypada Dzień Fasoli Półksiężycowatej. Nie wiem, czy fasola, której użyłam, była właśnie tą (ze zdjęć była podobna, a na opakowaniu nie było napisane :-( ), co nie zmienia faktu, że tą pastą świętuję swoje urodziny, na które muszę jeszcze troszeczkę poczekać. Nie zapominajmy oczywiście o tym, że fasola jest megazdrowa.
Pyszna, kremowa, z lekko chrzanową nutką, która idealnie komponuje ze słodyczą pieczonego buraczka. Przepis pochodzi z Jadłonomii.
Autorka sugeruje posypanie pasty koperkiem, ja natomiast zdecydowałam się na pietruszkę, która świetnie uzupełnia jej smak.
/Roasted beets and beans paste
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki: (na jeden duży słoik)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
- 1 burak średniej wielkości
- 1 - 2 łyżki chrzanu
- 1/2 - 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek słonecznika)
- garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 - 60 minut.
Upieczonego buraka przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ingredients: (for one large jar)
- 1 1/2 cups of cooked beans or a can of beans
- 1 medium-sized beet
- 1 - 2 tablespoons of horseradish
- 1/2 - 1 teaspoon lemon juice
- 3 tablespoons oil (I used sunflower seeds oil)
- handful of chopped parsley or fresh dill
- salt and pepper
Preparation:
Preheat the oven to 200 degrees. Scrub beet, wrap in aluminum foil and put into the oven, bake for about 45 - 60 minutes.
Cool roasted beet, cut off the tip, and then mix in a blender with the rest of the ingredients into a smooth paste. Season to taste with salt and pepper.
wyśmienita ta pasta!!
OdpowiedzUsuńOstatnio jedna z moich ulubionych! ;-)
Usuńświetne połączenie!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji ;)