niedziela, 19 października 2014

Dyniowa granola

Jesień rozkwita w pełni-nie oznacza tylko kolorowych liści na drzewach, obniżenia temperatury i porannych spacerów na grzyby. Jesień to także czas zbiorów, a jednym z najbardziej kojarzących mi się z nią warzyw jest właśnie dynia.

Gdy dawno temu po raz pierwszy w życiu zrobiłam własną domową granolę, byłam wniebowzięta. Niewiele pracy, a wychodzą takie pyszności! Przez dłuższy czas była nieodłącznym składnikiem mojego codziennego menu.
Niestety po pewnym czasie mi się przejadła i wróciłam do tradycyjnych owsianek, lanych klusków i innych tym podobnych dań. I zniknęła z mojego jadłospisu.

Ostatnio zastanawiałam się do czego by tu wykorzystać słoik puree dyniowego, które zalegało mi w lodówce od kilku dni.
"A może by tak... dyniową granolę?"
Jak pomyślałam, tak zrobiłam.

Jest przepyszna! Z dodatkiem mleka, jogurtu, czy też w wersji solo-po prostu wymiata! 

Dyniowa granola
/Pumpkin granola

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • garść pestek słonecznika
  • garść nasion siemienia lnianego
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 3 łyżki miodu
Przygotowanie:

Miód połączyć z puree z dyni, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 30 minut w piekarniku. W trakcie pieczenia należy przemieszać granolę 2-3 razy, by zapobiec przypaleniu.


Ingredients: 
  • 2 cups rolled oats 
  • 1 cup pumpkin puree 
  • a handful of sunflower seeds 
  • a handful of linseed 
  • 2 handfuls of hazelnuts 
  • 3 tablespoons of honey 

Preparation: 

Combine the honey with pumpkin puree, then add the remaining ingredients and mix thoroughly. Put on a metal sheet lined with baking paper and bake at 150 degrees C with convection for approx. 30 minutes. Mix it 2-3 times during cooking to avoid burning.


Zdrowe HalloweenSmaczna JesieńZabieramy ze sobą posiłekbanner przepis miesiaca

3 komentarze:

  1. domowa granola jest najlepsza, a jeśli jeszcze jest dyniowa to ja to kupuję!!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować :) myślę że byłaby to świetna przekąska do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń