czwartek, 2 października 2014

Owsianka z malinami

Czasem mnie najdzie, by pokombinować ze śniadanie, stać długo w kuchni z samego rana, by przygotować coś pysznego na dobry początek dnia. Jednak, szczerze powiedziawszy, zdarza się to niezwykle rzadko-zarówno przez brak czasu, jak i chęci.
Wtedy gotuję sobie owsiankę-jedno z moich ulubionych śniadań. Zawsze pomaga na poranną chandrę. Prosta, mała miseczka, a potrafi poprawić humor jak mało co.
Proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Wariantów owsianki jest... nieskończenie wiele :-) Codziennie można ją jeść inaczej, dzięki czemu chyba nigdy mi się nie nudzi.

Dziś proponuję jedną z najprostszych owsianek na świecie. Prostą, z dodatkiem świeżych malin.

Tak swoją drogą, uwielbiam owsianki z dodatkiem świeżych owoców-są, moim zdaniem, wystarczająco słodkie, więc owsianki nie trzeba dodatkowo słodzić cukrem czy miodem.



Owsianka z malinami
/Raspberry oatmeal

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka otrąb (dowolnych-pszennych, owsianych, żytnich...)
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
  • szklanka mleka (można wymieszać pół na pół z wodą)
  • garść świeżych malin
  • cukier lub miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Mleko zagotować, dodać płatki owsiane, otręby i siemię lniane. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie posypać świeżymi malinami i podawać. 



Ingredients: 
  • 4 tablespoons old-fashioned oats 
  • 1 tablespoon of bran (any type-wheat, oat, rye ...) 
  • 1/2 teaspoon of flaxseed 
  • cup of milk (you can replace half a cup of milk with water) 
  • a handful of fresh raspberries 
  • sugar or honey (optional) 
Preparation: 

Boil the milk, add oats, bran and flaxseed. Cook for approx. 10 minutes on low heat to a thick consistency. Then add fresh raspberries and serve.

1 komentarz: