Wtedy gotuję sobie owsiankę-jedno z moich ulubionych śniadań. Zawsze pomaga na poranną chandrę. Prosta, mała miseczka, a potrafi poprawić humor jak mało co.
Proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Wariantów owsianki jest... nieskończenie wiele :-) Codziennie można ją jeść inaczej, dzięki czemu chyba nigdy mi się nie nudzi.
Dziś proponuję jedną z najprostszych owsianek na świecie. Prostą, z dodatkiem świeżych malin.
Tak swoją drogą, uwielbiam owsianki z dodatkiem świeżych owoców-są, moim zdaniem, wystarczająco słodkie, więc owsianki nie trzeba dodatkowo słodzić cukrem czy miodem.
Owsianka z malinami
/Raspberry oatmeal
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrąb (dowolnych-pszennych, owsianych, żytnich...)
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
- szklanka mleka (można wymieszać pół na pół z wodą)
- garść świeżych malin
- cukier lub miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać płatki owsiane, otręby i siemię lniane. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie posypać świeżymi malinami i podawać.
Ingredients:
- 4 tablespoons old-fashioned oats
- 1 tablespoon of bran (any type-wheat, oat, rye ...)
- 1/2 teaspoon of flaxseed
- cup of milk (you can replace half a cup of milk with water)
- a handful of fresh raspberries
- sugar or honey (optional)
Preparation:
Boil the milk, add oats, bran and flaxseed. Cook for approx. 10 minutes on low heat to a thick consistency. Then add fresh raspberries and serve.
super owsianka! i te malinki :)
OdpowiedzUsuń