czwartek, 16 października 2014

Kaszubski chleb na podmłodzie

Po raz kolejny brałam udział w comiesięcznej blogowej piekarni. Jak zawsze, spotkaliśmy się razem dzięki Amber.
W tym miesiącu obchodzimy Światowy Dzień Chleba!
Wszyscy razem świętujemy go piekąc
 kaszubski chleb na podmłodzie.
Przepyszny! Gorąco polecam wszystkim, którzy w tym miesiącu nie załapali się, by piec razem z nami!


Kaszubski chleb na podmłodzie/Kashubian bread
(scroll down to see a recipe in English)
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.

Składniki (na chleb a 800 g):
  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego smalcu
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.

Razem ze mną chleb piekli:

Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Leaven:

  • 250 g rye flour bread
  • 250 g lukewarm water
  • 12 g of fresh yeast

Dissolve yeast in water, then add the sieved flour and mix thoroughly. Leaven let stand under cover to ferment for 6-8 hours. The optimal fermentation temperature is 27 - 28 ° C.

Ingredients (for bread and 800 g):

  • the whole leaven 
  • 250 g wheat flour Type 550
  • 50 g of lukewarm water
  • 8 g of
  • 30 g of milk powder
  • 15 g of melted lard or margarine
  • potato flour for dusting basket

Preparation: 

Sieve the flour in a large bowl. Add milk powder, whole leaven and water with the dissolved salt. Thoroughly mix everything to combine the ingredients and knead for about 10 - 12 minutes. Add the melted lard and knead for a further 3 - 4 minutes, until completely absorbed in lard. Leave the dough to rest covered for 20 - 30 minutes. Shape a round loaf and place it in a floured basket. Set aside to grow under cover for 1 - 1.5 hours. 
Preheat the oven to 250 ° C. Bake in a steamy oven. After inserting the bread, reduce the temperature to 220 ° C and bake for 5 minutes, then reduce temperature to 200 ° C, remove the container with water and bake for about 30 minutes. 
Baked bread pull out of the mold and allow to cool completely. 
World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

17 komentarzy:

  1. Pysznie upieczony!
    Dziękuję Żabko,że byłaś z nami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Żabko, pięknie upieczony chlebek. Dziękuję za wspólne świętowanie tego wyjątkowego dnia, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy foremkowy, na który trafiam.
    Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie, a chlebek pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chleb w przekroju, pozdrawiam i cieszę się ze wspólnego pieczenia :) M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. No, wypiekł się cudnie, nie wpadłam na to żeby piec w foremce, Dziękuję żabko za wspólne pieczenie. Hm, żabka- jak ładnie i ciepło.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny wypiek!
    Dziękuję za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Z formy go jeszcze nie widziałam. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękny miękkisz ma Twój chlebuś ... no i po raz pierwszy widze go w foremce:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny. Właśnie też się zastanawiałam czy nie umieścić go w formie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale cudne dziury!!!! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Reniu, piękny ten Twój chlebek w formie :-). Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny chlebek :) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń