Po raz kolejny brałam udział w comiesięcznej blogowej piekarni. Jak zawsze, spotkaliśmy się razem dzięki Amber.
W tym miesiącu obchodzimy Światowy Dzień Chleba!
Wszyscy razem świętujemy go piekąc kaszubski chleb na podmłodzie.
Przepyszny! Gorąco polecam wszystkim, którzy w tym miesiącu nie załapali się, by piec razem z nami!
W tym miesiącu obchodzimy Światowy Dzień Chleba!
Wszyscy razem świętujemy go piekąc kaszubski chleb na podmłodzie.
Przepyszny! Gorąco polecam wszystkim, którzy w tym miesiącu nie załapali się, by piec razem z nami!
Kaszubski chleb na podmłodzie/Kashubian bread
(scroll down to see a recipe in English)
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
- 250 g mąki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 g świeżych drożdży
Składniki (na chleb a 800 g):
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 50 g letniej wody
- 8 g soli
- 30 g mleka w proszku
- 15 g roztopionego smalcu
- mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.
Razem ze mną chleb piekli:
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Leaven:
- 250 g rye flour bread
- 250 g lukewarm water
- 12 g of fresh yeast
Dissolve yeast in water, then add the sieved flour and mix thoroughly. Leaven let stand under cover to ferment for 6-8 hours. The optimal fermentation temperature is 27 - 28 ° C.
Ingredients (for bread and 800 g):
- the whole leaven
- 250 g wheat flour Type 550
- 50 g of lukewarm water
- 8 g of
- 30 g of milk powder
- 15 g of melted lard or margarine
- potato flour for dusting basket
Preparation:
Sieve the flour in a large bowl. Add milk powder, whole leaven and water with the dissolved salt. Thoroughly mix everything to combine the ingredients and knead for about 10 - 12 minutes. Add the melted lard and knead for a further 3 - 4 minutes, until completely absorbed in lard. Leave the dough to rest covered for 20 - 30 minutes. Shape a round loaf and place it in a floured basket. Set aside to grow under cover for 1 - 1.5 hours.
Preheat the oven to 250 ° C. Bake in a steamy oven. After inserting the bread, reduce the temperature to 220 ° C and bake for 5 minutes, then reduce temperature to 200 ° C, remove the container with water and bake for about 30 minutes.
Baked bread pull out of the mold and allow to cool completely.
Pysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję Żabko,że byłaś z nami.
Żabko, pięknie upieczony chlebek. Dziękuję za wspólne świętowanie tego wyjątkowego dnia, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPierwszy foremkowy, na który trafiam.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
Dziękuję za wspólne pieczenie, a chlebek pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb w przekroju, pozdrawiam i cieszę się ze wspólnego pieczenia :) M.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńNo, wypiekł się cudnie, nie wpadłam na to żeby piec w foremce, Dziękuję żabko za wspólne pieczenie. Hm, żabka- jak ładnie i ciepło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Śliczny wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz :)
Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńZ formy go jeszcze nie widziałam. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny miękkisz ma Twój chlebuś ... no i po raz pierwszy widze go w foremce:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPiękny. Właśnie też się zastanawiałam czy nie umieścić go w formie:)
OdpowiedzUsuńAle cudne dziury!!!! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńReniu, piękny ten Twój chlebek w formie :-). Dziękuję za wspólny czas.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń