Wiele osób robi naleśniki "na oko". Jednak początkujący naleśnikarze bardzo często robią zbyt gęste lub zbyt płynne ciasto, a potem narzekają, że "im nie wyszło i nie potrafią".
Dlatego też postanowiłam podzielić się moją recepturą na idealne (moim zdaniem) naleśniki. Moim zdaniem lepiej ubić białka podczas wykonywania ciasta, ponieważ piana w połączeniu z wodą gazowaną, nadaje naleśnikom lekkości. Mięciutkie placki nadają się do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.
Naleśniki-przepis podstawowy
/Crepes-basic recipe
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę zmiksować z mlekiem i wodą. Następnie dodać żółtka, sól i olej, ponownie zmiksować. Dodać pianę z białek i wymieszać. Zostawić na ok. 10 minut, następnie smażyć naleśniki na suchej, teflonowej patelni.
Ingredients:
Preparation:
Separate the whites from the yolks. Beat the whites to stiff.
Mix flour with milk and water. Then add the egg yolks, salt and oil, mix again. Add egg whites and mix. Leave for approx. 10 minutes, then fry crepes on a dry teflon pan.
Ingredients:
- 1.5 cups of flour
- glass of milk
- glass of water (preferably sparkling would be the best)
- 2 eggs
- 1-2 tablespoons of oil
- pinch of salt
Preparation:
Separate the whites from the yolks. Beat the whites to stiff.
Mix flour with milk and water. Then add the egg yolks, salt and oil, mix again. Add egg whites and mix. Leave for approx. 10 minutes, then fry crepes on a dry teflon pan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz