W końcu zdecydowałam się upiec ten bochenek.
Sławny, niezwykle zdrowy chleb autorstwa Sarah ze strony My new roots składający się z samych ziaren i orzechów od dawna znajdował się na mojej liście przepisów "do zrobienia".
Miałam nieco problemów z jego krojeniem, ponieważ się kruszył-następnym razem dodam nieco zmielonego siemienia lnianego lub więcej nasion babki płesznik.
Podobno chleb zmienił życie wielu osób-ale czy zmienił moje?
Chyba nie. Chleb jest pyszny, ale nie wyobrażam sobie, bym miała nim na stałe zamienić zwykłego razowca. Od czasu do czasu jest świetną odmianą dla zwykłego pieczywa lub, po prostu, zwykłą przekąską w środku dnia.
Chleb czystoziarnisty, czyli chleb zmieniający życie
Sławny, niezwykle zdrowy chleb autorstwa Sarah ze strony My new roots składający się z samych ziaren i orzechów od dawna znajdował się na mojej liście przepisów "do zrobienia".
Miałam nieco problemów z jego krojeniem, ponieważ się kruszył-następnym razem dodam nieco zmielonego siemienia lnianego lub więcej nasion babki płesznik.
Podobno chleb zmienił życie wielu osób-ale czy zmienił moje?
Chyba nie. Chleb jest pyszny, ale nie wyobrażam sobie, bym miała nim na stałe zamienić zwykłego razowca. Od czasu do czasu jest świetną odmianą dla zwykłego pieczywa lub, po prostu, zwykłą przekąską w środku dnia.
/Pure-Grain Bread - The Life-Changing Loaf of Bread
(scroll down to see a recipe in English)
- 135g ziaren słonecznika (wymieszałam z pestkami dyni)
- 90g ziaren siemienia lnianego (użyłam pół na pół z sezamem)
- 65g orzechów laskowych lub migdałów (użyłam różnych orzechów-włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowców i migdałów)
- 145g tradycyjnych płatków owsianych
- 4 łyżki nasion babki płesznik
- 2 łyżki nasion chia (pominęłam)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy (dałam syrop z mniszka lekarskiego)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
- 350ml letniej wody
- dodatkowy tłuszcz do posmarowania blaszki( masło lub olej kokosowy)
Przygotowanie:
Keksówkę wysmarować olejem kokosowym lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połączyć wodę, rozpuszczony olej kokosowy i syrop. Płynne składniki wlać do nasion i dokładnie wymieszać(jeśli całość będzie za sucha dodać 1-2 łyżki wody). Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać i lekko wgnieść. Przykryć folią i odstawić na minimum 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 170C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie keksówkę odwrócić do góry nogami, wyjąć bochenek na blaszkę i piec kolejne 30-40 minut. Gotowy chlebek, gdy go postukamy powinien wydawać głuchy odgłos. Całkowicie ostudzić przed krojeniem. Przechowywać w pojemniku lub lnianym woreczku do 5 dni. Chleb można również zamrozić.
Ingredients:
- 135g sunflower seeds (I mixed with pumpkin seeds)
- 90g flax seeds (I used half-to-half with sesame)
- 65g hazelnuts or almonds (I used various nuts-walnuts, hazelnuts, peanuts, almonds and cashew nuts)
- 145g rolled oats
- 2 Tbsp. chia seeds (I skipped)
- 4 Tbsp. psyllium seed husks
- 1 tsp. fine grain sea salt
- 1 Tbsp. maple syrup or agave syrup (I used dandelion syrup)
- 3 Tbsp. melted coconut oil or ghee
- 350ml water
Directions:
In a mixing bowl combine all dry ingredients, stirring well. Whisk syrup, oil and water together in a measuring cup. Add this to the dry ingredients and mix very well until everything is completely soaked and dough becomes very thick (if the dough is too thick to stir, add one or two teaspoons of water until the dough is manageable). Put the dough into loaf pan, oiled with coconut oil and lined with baking paper. Smooth out the top with the back of a spoon. Let sit out on the counter for at least 2 hours.To ensure the dough is ready, it should retain its shape even when you pull the sides of the loaf pan away from it it. Preheat oven to 350°F / 175°C.
Place loaf pan in the oven on the middle rack, and bake for 20 minutes. Remove bread from loaf pan, place it upside down directly on the rack and bake for another 30-40 minutes. Bread is done when it sounds hollow when tapped. Let cool completely before slicing.
Store bread in a tightly sealed container for up to five days. You can freeze it, too.
Store bread in a tightly sealed container for up to five days. You can freeze it, too.
Thank you very much for adding your recipe on PANISSIMO 22!
OdpowiedzUsuńThe best greetings
maria teresa
bellissimo!!!!!
OdpowiedzUsuńgrazie
Sandra