sobota, 6 września 2014

Chleb z kaszą jęczmienną i marchewką

Jak już wspominałam, marchew w tym roku obrodziła mi na bogato i jestem w trakcie wymyślania, co by tu z niej zrobić.
Postanowiłam dodać ją do chleba, bo w sumie-czemu nie!
Mam niewielkie doświadczenie w dodawaniu warzyw do chleba, do tej pory robiłam jedynie chleb z botwinką. Jednak to naprawdę bardzo fajny pomysł na urozmaicenie wypieku, więc postaram się robić to częściej ;-)
Chleb ma cudowną fakturę dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i marchwi-jest nieregularny, kolorowy. Dodatkowo starta na grubych oczkach marchewka w trakcie pieczenia nabrała słodyczy. Bochenek pięknie rośnie do góry!
Inspirowałam się przepisem na chleb z kaszą jęczmienną znalezionym na blogu Smakowity Chleb.

Chleb z kaszą jęczmienną i marchewką
/Bread with barley groats and carrot

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 300 g zakwasu pszennego (hydracja 100%)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g suchej kaszy jęczmiennej 
  • 300 g startej marchwi
  • 2 łyżeczki soli
  • 300g wody
  • łyżeczka drożdży świeżych (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść ciasto rękami. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Przykryj ciasto materiałową ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 35-40 minut aż po wsadzeniu drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.


Ingredients:
  • 300 g wholewheat sourdough (hydration 100%) 
  • 500 g of wheat flour 
  • 50 g of dry barley groats 
  • 300 g of grated carrot 
  • 2 teaspoons salt 
  • 300g water
  • teaspoon of fresh yeast (optional)

Preparation: 

Cook groats according to package instructions. Mix all the ingredients for the dough and knead the dough with your hands. Put dough to the form lined with baking paper 
Cover the dough with a cloth and leave to rise. 
Put the form in the oven preheated to 200 degrees and bake for about 35-40 minutes until after inserting the wooden stick does not stick to the dough.



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wypiek :) Dziękuję za dodanie do listy i proszę o podlinkowanie , że akcja jest prowadzona na Akacjowym blogu ( jest to napisane w zasadach) Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. chleb z marchewką? jak dodałam ziemniaka to myślałam, że już kombinuję! A tutaj takie cuda..
    Ale wyrósł pięknie :)

    OdpowiedzUsuń