Mój setny wpis to kolejne wspólne pieczenie w piekarni Amber. Tym razem chleb wybrany przez Kamilę z Ogrodów Babilonu.
Chlebek bardzo mnie zaciekawił. Suszone jabłka i cydr... To może się udać.Udać? Wyszło świetnie! Na pewno upiekę nie raz!
Uwielbiam jabłka, a chleb jest cały przesiąknięty jego aromatem. Całość dopełnia lekko wyczuwalny posmak cydru. Do tego ta chrupiąca skórka... Mniam!
Normandzki chleb jabłkowy
/Normady apple bread
(scroll down to see a recipe in English)
/Normady apple bread
(scroll down to see a recipe in English)
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki
- 160 g mąki chlebowej
- 100 g wody
- 30 g zakwasu
- 650 g mąki chlebowej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 210 g wody
- 310 g cydru jabłkowego
- 20 g soli
- 5 g drożdży instant
- 260 g zaczyn
- 140 g suszonych jabłek
- 160 g bread flour
- 100 g water
- 30 g of yeast
Mix thoroughly leaven ingredients, cover and leave at room temperature for 12 hours.
- 650 g bread flour
- 90 g whole wheat flour
- 210 g water
- 310 g of apple cider
- 20 g salt
- 5 g instant yeast
- 260 g leaven
- 140 g of dried apples
Add all the ingredients into the bowl without apples and mix for 3 minutes until the resulting dough of medium density. Then knead the dough 3 more minutes. Add the diced apples and knead until evenly deploying in the dough. Put the dough into a bowl, cover and leave to rise for 1 to 2 hours. If the pre-fermentation is continued 2 hours, it must be kneaded after the first hour. Divide the dough into 2 portions, and shape loaves of round or oblong shape, or rolls and leave under cover to rise 1 to 1 1/2 hours. Bake bread with normal amounts of steam at 230 ° C for 15 minutes, and at 225 ° C for 25 minutes, to prevent excessive darkening and sugar cider apples.
idealny!
OdpowiedzUsuńOj udał się pięknie, godny chleb na setny wpis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kompankę od pieczenia
Z okazji setnego wpisu nie mogło być inaczej, musiał się udać!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Piękny chlebek :) Masz rację za szybko się skończył!
OdpowiedzUsuńGratulacje z okazji setnego wpisu i pięknego chleba jabłczanego :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię pozdrawiam.
M.
Piekny Zabko!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w naszej Piekarni.
I gratuluje setnego wpisu!
PIĘKNIE WYGLADA, DZIĘKUJĘ ZA DODANIE DO LISTY, POZDRAWIAM m.
OdpowiedzUsuń