piątek, 12 września 2014

Prażone jabłka z rodzynkami

Drobnymi kroczkami zbliża się jesień, więc sezon jabłkowy rozkwita w pełni. Najlepsze, najsmaczniejsze jabłka można znaleźć właśnie teraz.
Prażone jabłka są idealne do deserów: szarlotki, naleśników, ryżu, itp.


Prażone jabłka z rodzynkami
/Roasted apples with raisins

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 2 kg obranych jabłek
  • 400 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 8 całych goździków
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Owoce pokroić w kostkę. Dodać 200g cukru i sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić jabłka od soku, który się zgromadził.
Przelać sok do garnka, dodać resztę cukru, goździki i cynamon i gotować przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Dodać jabłka i gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut, do momentu, aż jabłka staną się miękkie i szkliste. Pod koniec wmieszać rodzynki. Gorące owoce przełożyć do czystych słoików. Pasteryzować 10-15 minut dowolną metodą.



Ingredients:
  • 2 kg of peeled apples 
  • 400 g of sugar 
  • juice of 1 lemon 
  • 2 cinnamon sticks 
  • 8 cloves 
  • 100 g raisins 

Preparation: 

Cut fruit into cubes. Add 200g of sugar and lemon juice, mix and let stand for 2-3 hours. Then drain the apples from juice that has been gathered. Pour the juice into the pot, add the remaining sugar, cloves and cinnamon and cook for 10-15 minutes until the syrup thickens slightly. Add the apples and simmer for 30-40 minutes, until apples are tender and glazed. At the end, add the raisins. Hot fruit to put into clean jars. Pasteurize 10-15 minutes by any method.


Z dziećmi i dla dzieci 2014Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. Bardzo jesiennie!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń