Prażone jabłka są idealne do deserów: szarlotki, naleśników, ryżu, itp.
/Roasted apples with raisins
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 2 kg obranych jabłek
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 laski cynamonu
- 8 całych goździków
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
Owoce pokroić w kostkę. Dodać 200g cukru i sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić jabłka od soku, który się zgromadził.
Przelać sok do garnka, dodać resztę cukru, goździki i cynamon i gotować przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Dodać jabłka i gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut, do momentu, aż jabłka staną się miękkie i szkliste. Pod koniec wmieszać rodzynki. Gorące owoce przełożyć do czystych słoików. Pasteryzować 10-15 minut dowolną metodą.
Ingredients:
- 2 kg of peeled apples
- 400 g of sugar
- juice of 1 lemon
- 2 cinnamon sticks
- 8 cloves
- 100 g raisins
Preparation:
Cut fruit into cubes. Add 200g of sugar and lemon juice, mix and let stand for 2-3 hours. Then drain the apples from juice that has been gathered. Pour the juice into the pot, add the remaining sugar, cloves and cinnamon and cook for 10-15 minutes until the syrup thickens slightly. Add the apples and simmer for 30-40 minutes, until apples are tender and glazed. At the end, add the raisins. Hot fruit to put into clean jars. Pasteurize 10-15 minutes by any method.
bardzo fajne do naleśników!:)
OdpowiedzUsuńBardzo jesiennie!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl