Czeko-śliwka, czyli dżem śliwkowy z czekoladą
"Choco-plum"-plum jam with chocolate
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek kakao
- 2 opakowania żelfixu
Przygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać żelfix i zagotować. Dodać cukier, pokruszoną czekoladę i kakao i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:
- 2 kg plums
- 400 g of sugar
- 100 g dark chocolate
- 5 tablespoons of cocoa
- 2 packages gelling sugar 3:1
Wash plums and cut into pieces. Toss into the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the gelling sugar and bring to a boil. Add the sugar, chocolate and cocoa and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Pour jam into clean jars, close them and turn upside down to cool.
Znam!
OdpowiedzUsuńRobilam!
Kocham!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl